Na današnji dan ubijen je John Lennon

Piše
x-ica tim

Dec 08, 2019

Na današnji dan, 8. prosinca 1980. godine, u New Yorku je ubijen John Lennon, pjevač, muzičar, kompozitor i osnivač jedne od najpopularnijih muzičkih grupa svih vremena, The Beatles.

John Lennon je bio jedino dijete u braku Julije Stanley i mornara Alfreda Lennona. Kad je Johnu bilo pet godina, otac je napustio obitelj. Njegova majka, koja je započela novu vezu nakon što ju je muž napustio, poslala ga je svojoj sestri smatrajući da će mu biti bolje odrastati u pravoj obitelji. Tako je John proveo djetinjstvo kod tete Mimi i njenog muža Georgea Smitha na adresi Mendips, 251 Menlove Avenue u Liverpoolu.

xy

Mimi je bila draga ali stroga, a George ga je učio crtati i kupio mu je prvi glazbeni instrument – usnu harmoniku. Kada je Lennonu bilo 17 godina njegova majka Julia je, vraćajući se kući pošto ga je posjetila, smrtno stradala kada ju je autom pregazio pijani policajac. Majčina smrt strašno je pogodila Lennona. Puno godina poslije, kada je postao priznati muzičar, napisao je pjesme Julia, Mother i My mummy’s Dead, posvećene svojoj majci. Također je svom sinu dao ime Julian, po njoj.

Gubitak majke učvrstilo je prijateljstvo s Paulom McCartneyom, koji je također izgubio majku kad mu je bilo 14 godina.

Narednih nekoliko godina John se posvetio školovanju i crtanju stripova. Jedno vrijeme je pohađao umjetnički koledž u Liverpoolu ali ga je ubrzo napustio. Tu je sreo Cynthiu Powell, s kojom se kasnije vjenčao.

Poslije napuštanja škole, John se počeo interesirati za glazbu. Sviđao mu se američki rock ‘n’ roll, posebno Elvis Presley, Chuck Berry, Buddy Holly i Little Richard. Teta Mimi mu je kupila prvu gitaru iako je mislila da će ubrzo odustati od sviranja.

John je osnovao prvi rock’n’roll glazbeni sastav zajedno s prijateljima Paulom McCartneyem i Georgeom Harrisonom pod imenom Johnny and The Moondogs, koji su poslije promijenili u The Silver Beatles, da bi to ime na kraju bilo skraćeno u The Beatles.

the-beatles-509069_1920

Kada je 1962. njegova djevojka Cynthia Powell zatrudnijela, vjenčali su se, a sinu je dao ime Julian.

1963. godine The Beatles objavljuju svoj prvi album Please, Please me. Pjesme Help, Strawberry Fields Forever i I Am The Walrus bili su Lennonovi važniji doprinosi Beatlesima koji su osvojili srca slušatelja i top liste. Grupa se raspada 1970. godine, a posljednji Lennonovi hitovi za grupu bili su Revolution, Across the Universe, Don’t Let Me Down i Come together.

Već prije raspada grupe snimio je tri eksperimentalna albuma s drugom suprugom Yoko Ono. Najuspješniji albumi su mu John Lennon/Plastic Ono Band iz 1970. i Imagine iz 1971.

565

Najvažnije pjesme iz razdoblja solo karijere su Instant Karma!, Working Class Hero, God,  Stand by Me, Imagine i Mind Games.

Za razliku od McCartneya koji je imao desetak pjesama na vrhu Top Tena, Lennonu je to uspjelo samo jednom, s pjesmom Whatever Gets You Thru The Night, u duetu s Eltonom Johnom.

John Lennon je ubijen 8. prosinca 1980. godine u 22:50 ispred zgrade Dakota, vraćajući se sa snimanja materijala za novi album. Počinitelj je identificiran kao Mark David Chapman. On je ranije istog dana, oko 17 sati, čekao Lennona ispred zgrade Dakota zajedno s grupom obožavatelja. Lennon mu je dao autogram. Tom prilikom je napravljenja posljednja fotografija Johna Lennona, jer je jedan od obožavatelja, amaterski fotograf Paul Goresh, fotografirao trenutak kada je davao autogram svom ubojici Chapmanu.

Prema izjavama svjedoka, Chapman je čekao Lennona i Ono u sjeni prolaza u obližnje dvorište. Kada su njih dvoje izašli iz taksija i uputili se prema ulaznim vratima, Chapman je dozvao Lennona. Potom je ispalio pet metaka, od kojih su ga četiri pogodila u tijelo. John Lennon je napravio par koraka i prije no što je pao, rekao je: Upucan sam. Čekajući policiju, Chapman je iz džepa izvadio primjerak knjige Lovac u žitu. Zanimljivo je kako je dotičnu knjigu za vrijeme atentata imao ubojica J.F.Kennedyja. Po dolasku policije nije pružao otpor i priznao je krivnju.

56

Policajci koji su prvi stigli na mjesto zločina su, vidjevši da se radi o teškim ozljedama, hitno odvezli Lennona u bolnicu svojim kolima, ne čekajući hitnu pomoć. Dežurni liječnik je ustanovio smrt po dolasku u bolnicu. Ozljede su bile teške, metci su pogodili aortu. Lennon je do dolaska u bolnicu izgubio oko 80% krvi iz tijela. U 23 sata i 7 minuta službeno je proglašen mrtvim. Na prvu vijest o ubojstvu Lennona, ljudi su se počeli spontano okupljati pred bolnicom i pred njegovim stanom u zgradi Dakota paleći svijeće i pjevajući Lennonove pjesme. Širom svijeta, televizijski i radio programi su prekinuti zbog vijesti o ubojstvu Johna Lennona.

John Lennon kremiran je na groblju Ferncliff u Hartsdaleu. Yoko Ono je rasula njegov pepeo po Central Parku gdje se danas nalazi spomen područje Strawberry Fields. Na Lennonov rođendan, 9. listopada 1985., u Central Parku, nedaleko od zgrade Dakota, gdje je Lennon upucan, sagrađen je memorijal njemu u čast zvan Strawberry Fields. Nazvan je po popularnoj pjesmi Beatlesa snimljenoj 1967. godine. Njegovom su smrću, iako deset godina kasnije, i simbolično završene šezdesete i sve što su one predstavljale.

ddd

Mark David Chapman je dobio doživotnu kaznu s mogućnošću pomilovanja nakon 20 godina. 39 godina kasnije, 2019. godine, još uvijek izdržava kaznu.

Komentari