12 najgorih božićnih pjesama koje slušamo svake godine

Piše
Maja Baričević

Dec 04, 2016

Dosadne, iritantne, uredljive, bezobrazne, čudne. U moru obrada božićnih pjesama pronašli smo one koje nisu ostavile dobar dojam ili poruku i naišli smo na neke koje su problematične na više razina.

Pitamo se jesu li oni koji su napisali ove tekstove i uglazbili ih dobili išta pod bor te godine…

12. Eartha Kitt: Santa Baby

Pjesma koju je 1953. Eartha Kitt otpjevala seksi glasom kojim traži od Djedice skupocjene darove. Nismo sigurni je li dobila to što je htjela jer, kako se pokazalo, Djedica ipak više voli djecu.

Santa Baby se pojavljivala i u nekim filmovima kao što su Driving Miss Daisy (1989.), Elf (2003). Ovu pjesmu uspješno su obradile Madonna i Kylie Minogue.

11. Paul McCartney: Wonderful Christmastime

Pjesma Wonderful Christmastime izdana je 1979. godine kao dio solo projekta McCartney II. Što je ovo ovom Beatleu trebalo? Pretraživajući internetske forume otkrili smo kako su je okarakterizirali riječima nimalo simpatična i iritantna.

10. Jackson 5: I Saw Mommy Kissing Santa Claus

U originalu je pjesma snimljena 1952. a otpjevao ju je Jimmy Boyd kad je imao samo 13. godina. Obrađivana je više puta no jedna od boljih obrada je ona grupe Jackson Five i Michaela Jacksona. Na ovoj pjesmi se lome koplja. Dijete silazi niz stepenice, skriva se i ugleda mamu kako ljubi Djeda Mraza ispod imele. Je li opjevana scena preljuba majke i Djeda Mraza ili Djedicu glumi otac – prosudite sami.

9. The Christmas shoes

U pjesmi pjeva čovjek koji završava svoju kupovinu na Badnjak. U redu za plaćanje ispred njega stoji dječak koji želi kupiti par skupih cipela za svoju smrtno bolesnu majku. Dječak objašnjava blagajniku kako mama ima još samo malo vremena i da joj on želi kupiti te cipele da bude lijepa kada stigne pred Isusa. Međutim, on nema dovoljno novca kako bi platio cipele. Na to se umiješa čovjek iza njega i plati cipele na dječakovo zadovoljstvo.

Ova pjesma ima samilosni karakter, međutim spot za ovu pjesmu je užasno loše odrađen.

8. Melissa Lynn – All I want for Christsmas two front teeth

Pjesmu je napisao Donald Yetter Gardner 1944. godine. Gardner je bio učitelj muzičkog odgoja drugih razreda osnovne škole i kad je pitao djecu što žele za Božić shvatio je da skoro svima nedostaju prednja dva zuba. Pjesmu je napisao u 30 minuta, a objavljena je tek 1948. godine kad je zaposlenik Witmark muzičke kompanije čuo Gardnera kako ju pjeva.

7. Wham! – Last Christmas

Grupa Wham! objavila je Last Christmas u u prosincu 1984. godine. Ovu božićnu pjesmu ili volite ili mrzite. Bugari su je proglasili najiritantnijom božićnom pjesmom.

6. Do they know it’s Christmas time?

Band Aid, sastavljen od popularnih pjevača iz Ujedinjenog kraljevstva i Irske, na inicijativu Boba Geldofa snimio je pjesmu 1984.

Ovo je bio pokušaj glazbenika da pomognu gladnima u Etiopiji, a s obzirom na pitanje u naslovu pjesme na kraju je ispalo jako čudno jer je više od 48% populacije u Africi kršćanske vjeroispovjesti. Jasno da znaju da je Božić.

5. Grandma Got Run Over by a Reindeer

Ova pjesma ima karakter crnog humora. Baka je pila previše punča od jaja i dok se vraćala s obiteljskog druženja na Badnjak pogazio ju je sob za kojeg u pjesmi vjeruju da je sob Djeda Mraza.

4. The Night Santa Went Crazy

Priča o Djedu Mrazu koji je poludio i napravio više krivičnih dijela….

Wierd Al Yankovich je američki pjevač, glumac, tekstopisac, te glazbeni i filmski producent. Svojim posebnim humorom nastupao je u raznim serijama i filmovima kao što su  SimpsoniBehind the MusicJohnny BravoSpace Ghost Coast to CoastThe Grim Adventures of Billy & MandyTransformers: Animated, te u svojem vlastitom filmu UHF.

3. I’m gettin’ nuttin’ for Christmas

Božićna pjesma koju pjeva dijete koje govori o tome kako neće dobiti darove za Božić jer ga je netko cinkao zbog hrpu nepodobština koje je napravio. Na kraju slijedi poruka djeci da moraju biti dobri ako žele dobiti darove.

Božićna pjesma Nothing for Christmas napisana je i postala hit 1955., a napisali su je Sid Tepper i Roy C. Bennett.

2. Santa stuck up in Chimney

Priča o tome kako je Djedica zaglavio u dimnjaku jer je Baka Mraz taman počela peći kolače kad je on krenuo na dijetu i toliko se udebljao da je zapeo u dimnjaku jedne kuće.

1. Merry Christmas everyone

Original pjesma izdana je 25. studenog 1985. godine, a napisao ju je Shakin’ Stevens. Ova pjesma osigurala si je prvo mjesto na našoj listi najgore božićne pjesme. Melodija te u početku čak i ponese pa počneš skakutati kao malo dijete, međutim nakon desetog slušanja dođe ti da nešto razbiješ, a i zbog spota koji nam se učinio strašan. Pogledajte i prosudite sami.

Izvor: Wikipedija, Youtube

Komentari