Na današnji dan ubijen je Tupac

Piše
Vedran Mikulić

Sep 13, 2017

Na današnji dan, 13. rujna 1996. godine, u Las Vegasu, ubijen je američki rap umjetnik, glumac, aktivist i tekstopisac, po mnogima najveći izvođač hip-hop glazbe svih vremena.

Tupac Amaru Shakur rođen je 16. lipnja 1971. u Harlemu, dijelu četvrti Manhattan, u New Yorku, SAD, kao sin Afeni Shakur, koja je mjesec dana prije poroda bila puštena iz zatvora zbog ilegalnog djelovanja s Crnim panterama. Tupac je rođenjem dobio ime Lesane Parish Crooks, ali mu je majka u djetinjstvu ime promjenila u Tupac Amaru Shakur. Sa dvije godine dobio je sestru.

2

Tupac je u Baltimoreu pohađao školu primjenjenih umjetnosti, gdje je pokazao odlične rezultate na području umjetnosti. S obitelji seli u Oakland, u Kaliforniju, na zapadnu obalu SAD. Pošto su zapadna i istočna obala SAD-a bile sukobljene što se tiče bandi, Tupac se počinje baviti repanjem.

Pod imenom MC New York radio je s grupom Bay Area MC’s. Ubrzo je shvatio da ako želi biti poznat i priznat na području cijele zemlje mora nastupiti sa nekom poznatom grupom, te je nastupio u pjesmi “Same Song” grupe Digital Underground gdje se pojavljuje i u spotu. Ta pjesma mu je donijela i ugovor za diskografsku kuću Interscope Records.

1991. godineTupac, djelujući pod imenom 2pac, izdaje svoj prvi album 2Pacalypse Now s nekoliko originalnih pjesama u sasvim novom stilu repanja.

3

Više puta se sukobio sa zakonom, a jednom je čak bio optužen da je nasilni i vulgarni sadržaj njegovog albuma naveo jednog dječaka na ubojstvo. Glumio je u trileru Juice koji je izašao 1992., a radnja se događa u njegovom rodnom dijelu četvrti, Harlemu.

Popularnost mu je narsla 1993. godine izlaskom drugog albuma Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z., koji je sadržavao pjesme I Get Around i Keep Ya Head Up zbog kojih je album dobio platinastu ploču. U srpnju je snimo i svojvoj drugi film, Poetic Justice.

1993. godine objavljuje svoj treći film, Above The Rim. U kolovozu iste godine bio je žrtva pokušaja atentata kojeg su pokušali ostvariti banditi sa istočne obale, među kojima su i njegovi reperski rivali Notorious B.I.G. i Puff Daddy. Navodno je razlog atentata opći “rat” između istočnih i zapadnih bandi. U to vrijeme on je čekao presudu zbog silovanja, proglasili su ga krivim, te je završio u zatvoru na 1 i pol do 4 i pol godina. Tijekom njegovog boravka u zatvoru, njegova grupa Thug Life objavila je album Thug Life Vol. 1, na čijem je omotu bio Tupac sa dignuta dva srednja prsta.

Svoj četvrti album Me Against the World objavio je 1995., koji je na glasu kao jedan od najkomentiranijih njegovih albuma, te sadržava i pjesmu Dear Mama koju je posvetio svojoj majci.

4

7. rujna 1996., u društvu Suge knighta, vraćajući se sa boksačkog meča na kojem je nastupao Mike Tyson, suvozač bijelog kadilaka počeo je pucati na automobil u kojem je bio Tupac. Pogodila su ga četiri metka u grudi, te je hitno prebačen u University Medical Centre. Liječnici su  na njemu obavili tri operacije, odstranili mu desno plućno krilo, ali Tupac nije izdržao.

Umro je 13. rujna 1996. godine, a ubojice niti dan danas nisu pronađeni zbog nepisanog banditskog pravila: svatko tko surađuje s policijom dobiva titulu cinkaroša. Navodno su počinitelji bili isprovocirani pjesmom Hit ‘Em Up, te su bili pripadnici bandi sa istočne obale.

Komentari