Najbolja fitness prijateljica – girja!

Piše
Antonia Hrgović

Jun 18, 2016

Ne mislimo na istoimenu pokrajinu u Etiopiji (Girja), nego na fitness rekvizit poznat još kao rusko zvono, koji je postao popularan u zadnjih nekoliko godina. Što znate o girji?

Baš kao što joj nadimak kaže, girja je rođena u Rusiji u 18. stoljeću. Na početku je služila za dokazivanje snage i muškosti, da bi je kasnije koristila ruska vojska u svojem kondicijskom programu. Riječ je o okruglom utegu od lijevanog željeza s ručkom na vrhu, koji su koristili i cirkuski snagatori u svojim točkama! A kako je postala komercijalna i uspjela doći sve do nas, možda pronađete među nekoj od sljedećih zanimljivosti.

1. Pošto kila girje?

Girja Rusima duguje ideju, ime, ali i kilažu. Ruska mjerna jedinica 1 pood zapravo je 16 kg, koliko teži standardna girja, zajedno s 1,5 pood (=24 kg) i 2 pood (=32 kg). No, girje variraju od 8 kg sve do 60+ kg, a ženama na natjecanju nije dozvoljeno podići girju težu od 24 kg. Cijena girje ovisi o kilaži, a kreće se oko 200 kuna pa na više, ali i na manje.

2. Nabačaji i izbačaji, pa repeat

Dizanje girje sadrži tri osnovne discipline: izbačaj – jerk, trzaj – snatch te nabačaj i izbačaj – long jerk. Svaka disciplina je vremenski ograničena na deset minuta tijekom kojih se mora napraviti što veći broj ponavljanja.

3. Girja haj, salo baj baj

Kod vježbanja s girjom postoji mala mogućnost od ozljede, a aktiviraju se svi mišići na tijelu. Dobiva se na snazi i kondiciji te gubi masno tkivo. Kud ćeš bolje! Prema nekim rezultatima tokom vježbanja potroši se i do 1500 kcal.

4. Kettlebell manija

Iako se u prvoj polovini prošloga stoljeća u Rusiji i Europi održavaju natjecanja s girjama, dizanje girja je 1974. godine službeno proglašeno ruskim nacionalnim sportom, s prvim državnim prvenstvom održanim 1985. U Americi se pojavljuje oko 1960. godine, a Pavel Tsatsouline je prvi napisao 2001. godine program vježbi za dizanje kettlebella ili girja.

5. Gospodar girje (a nije Rus)

Osim Međunarodne federacije za dizanje girja u Latviji, u SAD-u postoji federacija girje pod nazivom World Kettlebell Club, koju je osnovao svjetski prvak Valerij Fedorenko iz Kirgistana (začudo, nije Rus).

Ako patiš na rekvizite u vježbanju, girja se zbog svoje jednostavnosti i učinkovitosti smatra neizostavnom. Stoga, zgrabi girju i swingaj! U međuvremenu ovo može poslužiti kao inspiracija:

Naslovna foto: Andrew Mitchell, Flickr

Izvor: sportilus.com

Komentari