Znate li tko je najplaćeniji sportaš svih vremena?

Piše
Prika Vican

Jun 22, 2016

Čim ste pročitali naslov ovog članka odmah ste pomislili “Cristiano Ronaldo” ili “Tiger Woods”. Ali niste niti blizu. Začudit ćete se o kome se radi.

Svakodnevno se u medijima pojavi informacija o “nemoralnim” transferima raznih sportaša. Nogometaši, košarkaši, igrači golfa, profesionalni boksači i ostali sportaši potpisuju takve ugovore da kad pročitate cifru o kojoj se radi zavrti vam se u glavi, a kad se tu još dodaju iznosi koje sportaši inkasiraju od sponzora dobijemo cifre koje ne znamo niti pročitati.

Vjerojatno mislite kako je jedan od najbolje plaćenih sportaša svih vremena netko iz gore navedenih sportova ali to nije točno.

Najplaćeniji sportaš svih vremena je rimski trkač dvokolicama Gaj Apulej Diokle. U svojoj 24-godišnjoj karijeri zaradio je u starorimskom srebrnom novcu bogatstvo koje bi na današnji dan vrijedilo 15 milijardi dolara. Taj iznos, u to vrijeme bio je dovoljan da plaća petinu troškova cjelokupne rimske vojske ili da plati godišnju zalihu žita drevnog Rima.

1

Svoju karijeru Diokle je započeo s 18 godina i trajala je nevjerojatne 24 godine, a pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da su trkači u ovom sportu često ginuli jako mladi. Ove utrke bile su poput današnjih utrka automobila i svaka se sastojala od 7 krugova. Posebno treba naglasiti kako je svaki trkač bio naoružan mačem kako bi se riješili protivnika koji im se previše približi. I zamislite, Diokle je u ovakvim okolnostima “žario i palio” pune 24 godine.

2

Tijekom svoje bogate karijere, Diokle je učestvovao u 4 257 utrka, a pobjedio je u 1 462 utrke. U 1 483 utrke završio je kao drugi ili treći. Uvijek je vozio kočiju sa 4 konja.

Sa 42 godine povukao se iz ovog sporta, a u Rimu je dobio i svoj spomenik. Iako je bio nepismen, do danas je ostao najplaćeniji sportaš svih vremena.

Komentari