Puno je razloga zašto ovog ljeta posjetiti dvorac Trakošćan

Piše
Vanja Točaković

Jun 16, 2016

Dani su sve duži i ljepši što čini idealnu kombinaciju za izlet u prirodu, a ako uz prirodne ljepote volite uživati u kulturi divne nam Lijepe Naše, Hrvatsko zagorje i dvorac Trakošćan pravo su mjesto koje biste ovoga ljeta trebali posjetiti!

Dvorac Trakošćan izgrađen je u dalekom 13. stoljeću kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini. Porijeklo njegova imena do danas nije posve sigurno pa tako jedna legenda kaže da je Trakošćan dobio ime po tračkoj utvrdi (arx Thacorum) koja je navodno postojala za vrijeme antike, dok druga legenda kaže kako je ime dobio po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili ovim krajevima.

trakošćan

Foto: Maxman, wiki

Dvorac su naseljavale mnoge poznate obitelji, poput grofova Celjski i obitelji Drašković, a 1954. Trakošćan je postao turistička atrakcija u vlasništvu Republike Hrvatske. Tako se danas tamo nalazi muzej u kojem se može vidjeti bogata zbirka oružja, slika, grafika i fotografija te namještaja i knjiga.

Osim samog dvorca, i muzeja u neposrednoj blizini, posjetitelji mogu uživati u pejzažnom parku pomno osmišljene hortikulturne cjeline s jezerom, livadom te grupacijom drveća i grmlja. U šetnji perivojem mogu se vidjeti mnoge egzotične vrste drveća, a posebnu čar parku daje veliko umjetno jezero koje osim estetske, ima i gospodarsku funkciju ribnjaka.

trakošćan

Foto: Mario Fajt, flickr

Poučna staza Trakošćan Put vila još je jedna atrakcija koju pruža Hrvatsko zagorje gdje posjetitelji mogu, uz laganu šetnju, razgledati prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan i okolnog područja.

Priroda, čist zrak i mir dobitna su kombinacija za odmor duha i tijela, a uz kulturalnu ponudu, upravo to je ono što će vam izlet u dvorac Trakošćan pružiti. Upravo zato ono je jedno od mjesta koje biste ovoga ljeta svakako trebali posjetiti!

Foto naslovna: Mario Fajt, flickr

Komentari