Najpopularniji ljetni sportovi

Piše
Dijana Šimunić

svibnja 27, 2016

Ljeto je idealno vrijeme za boravak na otvorenom i razne aktivnosti poput zabavnih ljetnih sportova. Plivanje, odbojka na pijesku ili vaterpolo samo su neke od aktivnosti koje ti se nude. Ako i tebe zanimaju ljetni sportovi, odaberi jedan od sljedećih i ostani fit čak i kad si na odmoru.

Ljeto je doba godine u kojem imamo više slobodnog vremena koje provodimo na otvorenom. Za ljetne sportove karakteristično je to što se odvijaju na otvorenom pa su ovisni o vremenskim uvjetima. Ako nisi siguran za koji se sport odlučiti ovog ljeta, donosimo ti popis trenutno najpopularnijih ljetnih aktivnosti.

1. Odbojka na pijesku

Zasigurno jedna od najpopularnijih ljetnih aktivnosti. Na početku je odbojka na pijesku bila samo zabava, no danas je ona i olimpijski sport. Pravila joj se ne razlikuju mnogo od standardne odbojke. Najveća razlika je u terenu (umjesto u dvorani igra se na pijesku) te broju igrača. Naime, kod odbojke na pijesku momčad se sastoji od samo dva igrača sa svake strane. Neke od glavnih prednosti odbojke jesu sagorijevanje kalorija, oblikovanje tijela, jačanje mišića nogu (naročito bedra) i ubrzavanje metabolizma.

odbojka na pijesku

2. Sinkronizirano plivanje

Sastoji se od elemenata plivanja, plesa i gimnastike. Iako je i muškarcima dozvoljeno nastupanje, sinkronizirano plivanje uglavnom je ženski sport. Za razliku od standardnog plivanja, sinkronizirano je plivanje kombinacija različitih plivačkih pokreta i figura u vodi. Iako se sinkronizirano plivanje isprva čini jednostavnim, to je zapravo vrlo zahtjevan sport. Natjecateljice trebaju imati veliku snagu mišića, odličnu tehniku plivanja, fleksibilnost te osjećaj za ritam. U to se ubraja i mogućnost dužeg zadržavanja daha jer se velik broj figura izvodi glavom ispod vode.

sinkronizirano plivanje

3. Veslanje

Veslanje je danas već tradicionalni olimpijski sport. Jedan je od najzahtjevnijih sportova jer uključuje rad svih mišića tijela zbog čega je izrazito fizički naporan. Veslanje može biti pojedinačno ili grupno, a ukupno postoje dvije discipline – rimen i skul. U rimenu veslač koristi samo jedno veslo, dok kod skula svaki od veslača ima po dva vesla. Iako veslanje zahtijeva veliku i napornu pripremu, to ne znači da početnik ne može dobiti priliku. Naime, rekreativno veslanje ima mnogo pozitivnih zdravstvenih učinaka. Aktivno uključuje rad 90 % mišića u tijelu, najviše ruku i nogu. Također je jedan od sportova koji najbolje djeluju kod sagorijevanja kalorija. Veslanje poboljšava razvoj koordinacije, ravnoteže, ali i popravlja raspoloženje. Naime, veslanjem se oslobađa lučenje hormona ”sreće” serotonina i endorfina koji učinkovito smanjuju stres.

4. Skokovi u vodu

Skokovi u vodu su natjecateljski sport u kojem skakači nastoje što efektnije skočiti u vodu s povišenog mjesta (odskočne daske ili tornja). Tijekom skokova koriste akrobatske i gimnastičarske elemente kako bi dobili što više ocjene. Osim što su skokovi u vodu danas olimpijski sport, često su dio rekreacije na mnogim kupalištima. To su takozvani slobodni skokovi. Iako je ovaj sport zanimljiv i zabavan, ne preporučuje se osobama koje s njim nisu profesionalno upoznate. Naime, loše izvedeni skokovi u vodu mogu rezultirati opasnim posljedicama za zdravlje. U najvećoj je opasnosti kralježnica, naročito ako se skače s velikih visina.

skokovi u vodu

5. Picigin

Nijedan dan na plaži ne može proći bez picigina, ovog zanimljivog i rekreativnog sporta izumljenog upravo u Hrvatskoj. Picigin je zapravo amaterski sport koji se igra u plićaku na pješčanoj plaži. Nastao je u Splitu, a danas se igra diljem Jadrana. Ovo je igra u kojoj zapravo nema pobjednika, ali ni nekih striktnih pravila. Osnovna pravila uključuju petero igrača koji si međusobno dodaju loptu (balun), a pritom lopta ne smije pasti u more. Picigin pomaže kod održavanja koordinacije, preciznosti te jača mišiće ruku i nogu.

6. Biciklizam

Iako je u prošlosti biciklizam prvenstveno služio kao način transporta ljudi, danas je sve rašireniji i kao sport. Također je uvršten u skupinu olimpijskih sportova. Razlikujemo brojne različite grane biciklizma, a neki od najraširenijih su cestovni, brdski, pistovni i BMX. Vožnja bicikla ne predstavlja samo dobru zabavu, ona ima veliko značenje za zdravlje. Naime, biciklizam pozitivno djeluje na jačanje zglobova i mišića, prvenstveno nogu. Ima povoljan učinak na cjelokupni srčano-krvožilni sustav i dišni sustav.

biciklizam

7. Vaterpolo

Vaterpolo je jedan od najpopularnijih ekipnih vodenih sportova u kojem sudjeluju dvije ekipe. Svaka od tih ekipa ima po sedam igrača. Jedan je od najstarijih olimpijskih sportova. Naime, na programu Igara pojavio je još u 19. stoljeću. Igra se u četiri četvrtine (ukupno 32 minute). Cilj igre je postići veći broj pogodaka, a koja ekipa to uspije prva nosi titulu pobjednika. Vaterpolo ima mnoge pozitivne učinke na naše zdravlje. Sagorijeva kalorije jer uključuje neprekidan rad mišića, odnosno zglobova ruku i nogu. Poboljšava cirkulaciju krvi zbog čega se jača zdravlje srca i krvožilnog sustava. Vaterpolo je izrazito intenzivan i naporan sport pa kod sportaša djeluje na izdržljivost. Baš kao i većina ostalih sportova, vaterpolo također smanjuje stres i podiže raspoloženje.

9. Surfanje

Ovo je zaista dinamičan vodeni sport u kojem natjecatelj na dasci surfa po valovima. Sve što ti je potrebno za surfanje jest dobra daska i eventualno odijelo. Ako si tek početnik u surfanju najbolje je da imaš longboard (široka daska koja je najstabilnija i najsigurnija) i leash (povodac/traka kojim je daska vezana za surfera). Leash sprječava da se pri padu izgubi daska, ali se ne preporučuje kod velikih valova jer može biti opasan.

surfanje

Komentari