Četiri trika za osvojiti poslodavca

Piše
Vedran Mikulić

Oct 01, 2017

Naizgled niotkuda, često se na intervjuima za posao postave čudna pitanja kao što su: “Da si životinja, koja bi volio biti?” ili “Reci mi nešto o svom najnezgodnijem trenutku”. Pravilni odgovori na takva pitanja ne postoje, ali postoji reakcija kojom možete osvojiti poslodavca i dobiti priliku za posao, piše Mashable.

1. Smijte se

Oko cijele te neugodne situacije koja može nastati prilikom čudnih pitanja na razgovoru za posao najviše će vam pomoći osmijeh. Poslodavci često postavljaju ovakva pitanja kako bi provijerili koliko će vas izbaciti iz taksta. Vaša reakcija bi trebala pokazati koliko ćete se zbuniti.

Za Neila Blumenthala, suosnivača tvrtke Warby Parker, ova pitanja su način provjere kojim se provjerava ozbiljnost kandidata, ali i mogućnost da prihvati neočekivane izazove.

2. Ako je potrebno, kupite vrijeme

Iako ste se dobro spremili za razgovor za posao, to ne znači da ćete imati odgovore na sva pitanja. Ako trebate kupiti vrijeme, to možete učiniti uz simpatične komentare kojima bi se mogli dodatno svidjeti poslodavcu.

Ovako možete kupiti vrijeme:

“To je veliko pitanje, pustite me da razmislim o tome”

“Wow. Nikada se ovo prije nisam pitao. Morat ćete me pitati još nešto.”

“Mislio sam da ću biti spreman na sve. Da vidimo…”

3. Odgovarajte s entuzijazmom

Budući da su pitanja često bez potpuno točnog odgovora, važno je odgovarati s entuzijazmom i suvislo. Ako ste prirodno šaljivi, budite takvi. No, ako niste, razgovor za posao nije vrijeme da to pokušate. Nakon što pokažete da ste spremni za igru i uzbuđeni zbog rješavanja novih problema, osvojili ste pola posla. Nemojte se boriti pokušavajući smisliti nešto posebno nadahnjujuće i posebno. Odgovarajte pažljivo, uz osmijeh i krenite dalje.

4. Postavite zanimljivo pitanje

Na kraju, razgovarajte o poslu. Odličan način za završavanje razgovora za posao jest da zamolite poslodavca da vam kaže odgovor drugih kandidata koji mu je najviše zapeo za oko. To je zabavan način da pokažete interes o kulturi cijele tvrtke.

Razgovor za posao shvatite kao mjesto gdje možete brzo pokazati sve svoje kvalitete. Osim toga, zabavite se. Razgovor za posao je zabava.

 

Foto: Flickr, Alan Cleaver

Komentari