Okrugli stol – Siromaštvo

Piše
Petra Haleš

Oct 14, 2020

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, Filozofski fakultet u Osijeku i Visoko evanđeosko teološko učilište, organiziraju okrugli stol “Drugi kao izazov: siromaštvo i rizik od isključenosti”. 

Okrugli stol će se održati 16. listopada 2020., 17.30 sati u Caffe baru “Trica”.

Siromaštvo je veliki globalni problem, no i veliki problem za Hrvatsku. Prema pokazateljima Statističkog ljetopisa, Državnog zavoda za statistiku iz 2018. godine, nešto manje od milijun stanovnika u Hrvatskoj je u riziku od siromaštva i ne mogu pokriti svoje osnovne životne potrebe (stanovanje, računi, hrana). Više od polovice hrvatskih građana ne može si priuštiti ni tjedan dana godišnjeg odmora izvan kuće, što je frapantan podatak i još jedan indikator siromaštva.

Na okruglom stolu će sudjelovati stručnjaci iz područja socijalne zaštite i civilnih udruga, vjerskih zajednica i akademskih krugova. U primarnom fokusu skupa je progovoriti o utjecaju siromaštva na obitelj i pojedinca, a bit će riječi i o uzrocima siromaštva te načinima djelovanja s ciljem pomaganja i integracije ranjivih skupina u društvenoj zajednici, s posebnim osvrtom na djecu i mlade.

Ovim okruglim stolom otvaramo prostor za razgovor o siromaštvu s pluriperspektivnog aspekta. Povezujući stručnjake različitih domena želimo široj javnosti približiti ovu temu te motivirati sve dionike društva na djelovanje u cilju borbe protiv pošasti 21. stoljeća.

Program okruglog stola možete pogledati ovdje.

Foto: Pixabay

Komentari