Otišli smo u Potragu za Dorom

Piše
x-ica tim

Jul 17, 2016

Samo plivaj, samo plivaj… Svakako, ako ste na moru samo nastavite plivati, ali napravite kratku pauzu i svratite u najbliže kino da bacite oko na novi film Potraga za Dorom.

U Hrvatskoj se pojavio na velikim platnima 16. lipnja i otada je teško nabaviti ulaznicu. No, mi smo imali sreće i gledali ovaj dugo isčekivani nastavak s trncima na koži. Dijete u nama se probudilo i svaka scena je umemorirana kao kad smo davne 2003. godine gledali prvi film Potraga za Nemom.

Pošto ne patimo od gubitka pamćenja kao ribica Dora popričat ćemo malo o filmu.

Disney i Pixar svakako nisu ni ovaj put razočarali. Potrudili su se ispričati još jednu priču koja ostavlja bez daha. Od velikog oceana, svih ribica i ribetina, koralja, vlasulja i morskih krastavaca doveli  su nas do priče glavne junakinje – male plave zaboravljive ribice Dore. Odmah iza nje Nemo i Merlin hvataju njezine mjehuriće. Ovaj trio još jednom se okupio kako bi razveselio sve klince koji jedva čekaju vidjeti novi film sa svojim starim prijateljima, a ni mi koji smo čekali malo više i malo smo stariji nismo ostali prazna srca.

Kroz film upoznajemo neke nove likove kao što su hobotnica Boško, kit Ljudevit i bijeli kit Nada te mnogi drugi. Svaki lik je na svoj način doveden u život, da ti odmah prirastu srcu.

Humor je i u ovom nastavku bio na vrhuncu. Prilagođen djeci, ali su isto tako ubačene fore za odrasle od kojih se skoro cijela dvorana  plakala od smijeha.

Kroz film se proteže malo nostalgičan osjećaj za sve nas koji smo gledali prvi film, pa kad dođe scena koja referira na Potragu za Nemom, gledatelj biva dotaknut u srce. Uvodne scene su, kao i u prvom filmu, očaravajuće s mirnim početkom, a onda u sekundi ubacuju u radnju.

Radnja se odvija brzo i kroz oči Dore kojoj je proradilo pamćenje. No, ova senilna ribica i dalje ponekad zablokira, pa napetost radnje samo raste u očekivanju. Njeno prisjećanje obitelji ostavlja emotivan učinak na gledatelje. Sama radnja djecu uči o važnosti obitelji te obiteljskih i prijateljskih vrijednosti, tako da klinci mogu sami izvuči pouku iz ovog remek-djela. Naravno, napetost radnje je presjecana gore spomenutim humorom kojeg ima na pretek.

Ovu avanturu možete pogledati u 2D ili 3D tehnologiji. Film je sinkroniziran u svim kinima, stoga ako želite originalnu verziju na engleskom jeziku morat ćete malo pričekat dok ne izađe na DVD-u. Zvučni efekti daju stvaran doživljaj oceana i oceanskog života. Cijene ulaznica ovise o vremenu gledanja filma te o dobi gledatelja. Uglavnom se kreću između 30 i 50 kn.

Film je stvarno napravljen za djecu i odrasle. Preporučamo da probudite dijete u sebi i odete pogledati što to Dora traži. Ali nemojte zaboraviti gdje Vam je sjedalo!

Autorica teksta: Lea Čuveljak

Komentari