Ivan Đikić od premijera traži Barišićevu smjenu

Piše
Iva Bucić

Jan 12, 2017

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić u otvorenom pismu apelira premijeru Andreju Plenkoviću da smijeni ministra obrazovanja Pavu Barišića. Podsjeća kako obrazovni i znanstveni sustav predstavljaju temelje svakog društva.

Nakon što je krajem prosinca Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ocijenio kako je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić u članku Does Globalization Threaten Democracy plagirao američkog filozofa Stephena Schlesingera, profesor Đikić smatra da je njegov odlazak jedino logično rješenje.

Nulta tolerancija na plagiranje, na kršenje etičkih normi i na pritisak na članove etičkih odbora trebala biti opće prihvaćeni standard za bilo kojeg političara u Republici Hrvatskoj. Ono što je napravio ministar Barišić u svom radu iz 2008 godine jest po definiciji plagijat, piše Đikić i naglašava kako je posebno neprimjerena javna izjava ministra Barišića da se premijer Plenković jako čudi tome da se javnost toliko zabavlja oko dijela jedne fusnote iz jednog članka: – Relativizirati javno plagijat mogu samo osobe koje ne razumiju etiku i odgovornost u znanstvenom sustavu, a ako takve izjave dolaze od ministra znanosti onda je to uistinu zabrinjavajuće.

Može li plagijator biti ministar obrazovanja?

Osobno ste vrlo uspješno predstavljali Hrvatsku u EU niz godina i upoznati ste s normama zemalja EU u obrazovnom sustavu: Nulta tolerancija na bilo kakve oblike plagiranja, piše naš znanstvenik premijeru Plenkoviću: –  Također vjerujem da ste upoznati s razlozima ostavke ministrice znanosti i obrazovanja Annete Schavann, kao i ministra obrane von Karl-Theodor zu Guttenberga u Vladi kancelarke Angele Merkel. Annetta Schavann bila je dugi niz godina uspješna ministrica znanosti, no zbog sumnje o kršenju određenih etičkih normi u njezinom znanstvenom opusu, a koje su napravljene prije više od 20 godina, sama je podnijela ostavku.

Profesor Đikić smatra da ministar Barišić svojim dosadašnjim radom i nedavnim javnim istupima, nije pokazao da može odgovorno i stručno obavljati vodeću ulogu u obrazovnom sustavu i biti čimbenik kvalitete i moralne odgovornosti u tom resoru.

Vi i Vaša koalicijska Vlada obvezali ste se u Hrvatskom Saboru na održavanje visokih kriterija političke odgovornosti, podsjeća premijera i ističe kako Hrvatska danas visoke standarde u javnom djelovanju treba više nego ikad: Broj mladih, obrazovanih i stručnih ljudi koji napuštaju Hrvatsku raste iz godine u godinu, jer mladima nedostaje povjerenje u društvo temeljeno na osobnoj odgovornosti, moralnosti, znanju i gospodarskom napretku. Stoga apeliram da razmotrite nastalu situaciju i što prije riješite ovaj slučaj jer će nastavak javnog djelovanja ministra Barišića nakon pravorijeka Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju o plagiranju uzrokovati samo dodatne sukobe i politiziranja (čega smo i svjedoci u posljednjim javnim istupima).

Smatra da je obveza Vlade da što prije počne rješavati nagomilane probleme posebice u obrazovnom i znanstvenom sustavu koji predstavljaju temelje svakog društva.

Ministar Barišić prokomentirao je za N1 da ovo pismo potpore još nije dobio: – Toliko primam pisama potpore da nisam stigao još to pročitati. Ako je pisao premijeru, onda je vjerojatno dao i potporu za moj rad, kazao je ispred Vlade. Kad su mu novinari naglasili da mu Đikić baš i nije pružio potporu, ministar je dodao: – Toliko potpore primam od znanstvenika da ih ne stignem pročitati, nadam se da ih vi čitate.

Komentari