Pet savjeta za kampanjce

Piše
Iva Bucić

Jun 15, 2016

Konstantno odgađanje jedna je od boljki koja studentsku populaciju redovito pogodi u vrijeme ispitnih rokova, stoga vam dajemo pet savjeta za učenje u zadnji tren.

1. Podijelite gradivo u manje dijelove i isplanirajte kad ćete što napraviti

Za početak odaberite jedan zadatak i postavite alarm za 20 minuta. Ako stvarno imate problema s disciplinom, u tom periodu za početak pokušajte samo započeti s učenjem. Nije bitno hoćete li završiti na vrijeme i hoćete li baš sve zapamtiti, važno je samo da počnete. Alternativa učenju neka bude gledanje u zid. To znači da nema ni laptopa ni mobitela.

pet savjeta

Nakon 20 minuta učenja uzmite petominutnu pauzu i ustanite, istegnite se, prošećite ili popijte vode. Ovakav je način učenja puno bezbolniji i lakši od višesatnih sesija bez pauza. Samo treba nadvladati nagon za čišćenjem sobe, tweetanjem i fejsbučenjem.

2. Ne trošite vrijeme na podcrtavanje

Najteže je početi, pa je najbolje početi s dijelovima koji su vam zanimljivi. Još jedan način na koji možete izbjeći gubljenje vremena je da u smeće bacite sve markere kojima ste se oboružali.

pet savjeta

Bilo bi zanimljivo znati koliko sati svake godine provedemo pasivno podcrtavajući riječi, mada istraživanja pokazuju da podcrtavanje ne samo da ne pomaže niti u povezivanju ključnih koncepata, niti u shvaćanju teme, nego može biti sasvim kontraproduktivno jer odvlači pozornost na manje važne podatke. Umjesto toga, mentalne mape i podsjetnici pokazali su se kao bolje rješenje.

Mentalne mape – put do lakšeg učenja

3. Nemojte se previše živcirati

Svi s vremena na vrijeme imamo loše radne navike, ali konstantno živciranje nekako uvijek znači i konstantno odgađanje, pa je sigurno bolje ne gristi se previše. Iza stalnog odgađanja može stajati lijenost, loše organiziranje vremena ili pak strah od neuspjeha, ali neki su od nas naprosto rođeni kao kampanjci.

Naime, evolucijski psiholozi smatraju da genetika možda ima neku ulogu u kampanjstvu. Prije dvije godine na Sveučilištu u Coloradu Boulder provedeno je istraživanje kojim se nastojalo utvrditi je li nam odgađanje naprosto u krvi. Istraživanje provedeno na 166 para dvojajčanih i 181 paru jednojajčanih blizanaca pokazalo je da su i kampanjstvo i impulzivnost u određenoj mjeri genetski predodređeni.

4. Učite vani

Možda vam sunce promijeni sklop u glavi, pa ćete lakše izbjeći višesatne internetske pauze koje počnu sa “Samo da odgovorim na poruku…“, kao i prešetavanja do frižidera ili televizije.

pet savjeta

Ako bez interneta ne možete preživjeti ni kad učite, koristite ga bar za vježbanje malih sivih stanica. Na primjer, na stranici BrainHQ,  možete poboljšati pamćenje i uz pomoć njihovih vježbi za mozak naučiti razmišljati brže. Program su, usput rečeno, testirali neuroznanstvenici i drugi stručnjaci.

5. Otkrijte kako najlakše učite

Vizualni tipovi najlakše uče iz videa, filmova i ilustracija, a pomažu im memorijske kartice i pisanje bilježaka.

Najbolje tehnike učenja za vizualne tipove

Auditivni tipovi, kao i kinestetički, najlakše uče naglas i uglavnom u društvu, ali ovi zadnji uglavnom uče u pokretu i uz glazbu. Možda, a da niste uopće toga svjesni, cijeli život učite na krivi način.

Tehnike učenja za auditivni tip studenta

Komentari