Pregled tjedna

Piše
Ana Leko

Oct 05, 2015

Prošli je tjedan bio pun događanja. Donosimo vam kratak pregled u kojem podsjećamo na nekoliko natječaja za stipendije, orijentacijske dane za brucoše, elektroničke upise u Rijeci, prekid štrajka, dodjele nagrada i druge zanimljivosti.

Nagrada za znanost

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora, donio je Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2014. Ukupno je dodijeljena 31 nagrada.

U području prirodnih znanosti godišnja nagrada za znanost za značajno znanstveno dostignuće u polju kemije dodijeljena je izv. prof. dr. sc. Iti Gruić Sovulj s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za otkrića vezana uz korektivne mehanizme enzima aminoacil-tRNA-sintetaza kojima se osigurava točnost biosinteze proteina u stanici.

Više…

Rezultati natječaja Zaklade Adris

Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, svojim djelovanjem promiče i potiče inovativnost i kvalitetu u znanstvenom i umjetničkom radu te podupire darovite učenike, studente i znanstvenike. Zaklada je 14. svibnja 2015. raspisala javni natječaj za dodjelu sredstava, na koji je pristiglo ukupno 736 prijava. Sveučilište u Zagrebu ukupno je osvojilo pet stipendija za različite projekte – iz programa Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, ekologija, baština i dobrota.

Više…

Orijentacijski tjedan na FFZG-u

Prošli tjedan na Filozofskom je fakultetu bio u znaku brucoša i upoznavanja sa svim onim što ih očekuje na faksu. To je bio prvi ovako veliki Orijentacijski tjedan na kojemu su brucoši mogli razgledati taj labirint od faksa, vidjeti gdje se što nalazi, saznati gdje je referada, knjižnica, kako koristiti knjižnicu, OMEGU, gdje je ured za ISVU, gdje je Centar za strane jezike i kako se prijaviti za tjelesni.

Više… 

Dan orijentacije na Pravu

I Pravni je fakultet srdačno dočekao svoje brucoše. Prvi dan listopada bio je rezerviran za predstavljanje udruga i razgledavanje prostora Fakulteta. Tako su brucošima bili predstavljeni ISVU sustav, web, biblioteka, Studentski zbor, studentska pravobraniteljica, koordinatorica za studente s invaliditetom i mnogi drugi važni segmenti studija.

Više…

Štrajk prosvjetara

Štrajk prosvjetnih radnika koji je počeo 25. rujna službeno je završen 3. listopada. Iako prosvjetari poručuju da ne odustaju od svojih zahtjeva te da je štrajk samo prekinut, a ne zaustavljen, škole i fakulteti od danas redovno rade po svom rasporedu.

Više…

Konferencija: Mladi bez granica

U Kući Europe, 29. rujna, je održana konferencija Mladi bez granica? Specifični problemi kao heterogene skupine na tržištu rada. Na konferenciji su sudjelovala Maja Gergorić i Irena Velimirović iz inicijative Za rad spremne, Dora Levačić iz BRID-a i Martina Horvat iz GONG-a. Govorilo se o glavnim problemima s kojima se mladi sučavaju prilikom traženja posla, kakav je njihov položaj na tržištu rada i što bi se trebalo promijeniti kako bi se zapošljivost mladih povećala.

Više…

Tri stipendije

Prošli smo tjedan objavili nekoliko natječaja za stipendije. Ponavljanje je majka znanja, pa vas još jednom podsjećamo na njih.

  1. Uljanik stipendira!
  2. Stipendije Zaklade Luka
  3. Stipendije Rotary Cluba

ISPIT 2015 – izložba studentica ADU

U utorak, 29. rujna, u Galeriji SC otvorena je izložba ISPIT 2015 studentica Akademije dramske umjetnisti Darije Cikač i Glorije Lizde. Djevojke su studentice diplomskog studija, a izložbu se može pogledati do 12. listopada.

Više…

Elektronički upisi studenata u Rijeci

Studenti riječkog Sveučilišta su se za upis na diplomski studij u akademskoj godini 2015./2016. prijavljivali isključivo elektronički, putem servisa koji je samostalno razvila Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Prijave za upis na diplomske studije prvi su puta provedene elektronički, putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava na diplomske studije (NISpDS) – središnjeg informacijsko-administracijskog servisa.

Više…

Komentari