Dan orijentacije za brucoše na Pravu

Piše
Ana Leko

Oct 01, 2015

Pravni fakultet danas je srdačno dočekao svoje brucoše. Predstavljale su se udruge, razgledavali prostori Fakulteta i upoznavali novi studenti.

Svakim danom sve je bliži početak predavanja na fakultetima. Za brucoše to je cijeli jedan novi svijet i zasigurno ih očekuju brojna nova iskustva. Kako bi njihovi prvi dani na fakultetu prošli što jednostavnije i bez puno peripetija, Pravni je fakultet organizirao Dan orijentacije za brucoše.

Gloria Gudelj

Po točno određenom rasporedu brucošima je dobrodošlicu izrazila Uprava Pravnog fakulteta. Slijedilo je upoznavanje ISVU sustava, weba, biblioteke i drugih važnih segmenata studija. Također, studentima su se obratili i članovi Studentskog zbora, Studentska pravobraniteljica, te Koordinatorica za studente s invaliditetom.

Marko Jelavić

Nakon toga, novopečenim studentima predstavnici raznih studentskih udruga i kolektiva predstavili su svoje aktivnosti. Tako su se brucoši upoznali s pjevačkim zborom Pravnog fakulteta Capella Juris čiji je dirigent, Darijan Ivezić, ukratko ispričao o radu zbora. Uz to, pozvao je sve koji imaju želje pjevati u zboru da dođu na audiciju koja će se održati 5. listopada u 20 sati.

Predstavnici udruge e-student ispričali su ukratko da je udruga osnovana 2004. godine na Ekonomskom fakultetu, ali su njeni članovi studenti sa svih fakulteta. E-student ima više od 20 timova koji se bave različitim područjima. Također, najavili su da će pristupni proces za udrugu biti krajem listopada.

Nika Petić

Udruga koja je najaktivnija po pitanju studenata Prava svakako je ELSA, odnostno The European Law Students Association. ELSA je najveća svjetska neovisna, neprofitna i nepolitička udruga studenat prava i mladih pravnika, osnovana 1981. godine u Beču. Trenutno djeluje u 43 europske države i okuplja preko 40 000 individualnih članova na gotovo 300 pravnih fakulteta.

Hana Ivana Breintenfeld

Nakon ELSA-e predstavljen je i Debatni klub koji se može pohvaliti da svake godine organizira debatni turnir Zagreb Open, sudjeluje na brojnim međunarodnim turnirima i na Svjetskom debatnom prvenstvu koje se održava svake dvije godine. Debatni klub poziva sve zainteresirane da im se pridrže na uvodnom predavanju (termin će biti uskoro objavljen), a dobrodošli su i studenti s drugih fakulteta.

Za kraj predstavljena je Udruga Pravnik osnovana 1967. godine kada je izdan prvi časopis Pravnik. To je časopis za pravo i društvena pitanja u kojem se objavljuju znanstveni i stručni radovi studenata, intervjui, iskustva studenata iz ljetnih škola i pravnih klinika te obrada studentske prakse. Časopis izlazi dva puta godišnje – u prosincu i lipnju.

Članovi Udruge Pravnik toplo preporučaju brucošima da se potrude napisati znanstveni ili stručni rad i objave ga u Pravniku jer to u budućnosti jako lijepo izgleda u životopisu, a pomaže i pri dobivanju nagrada i stipendija.

Luka Jurković

Osim časopisa, udruga Pravnik bavi se i brojnim drugim aktivnostima poput organizacije Kongresa studenata Prava i Pravnikove stručne prakse. Naime, svakom budućem pravniku od velike koristi može biti stručna praksa, pa udruga Pravnik u ožujuku i listopadu raspisuje Natječaj za dobivanje studentske prakse u odvjetničkom uredu.

Nakon predstavljanja udruga za sve brucoše bio je organiziran razgled lokacija Pravnog fakulteta, upoznavanje zgrada i razgovor sa studentima mentorima.

Svim brucošima želimo sretno i uspješno studiranje! 🙂

Komentari