Na današnji dan rođen je Branimir Johnny Štulić

Piše
Mateo Galić

Apr 11, 2018

Na današnji dan, 11. travnja 1953. godine, u Skoplju, rođen je jedan od najvećih rok glazbenika ovih prostora, Branimir Johnny Štulić frontmen popularne zagrebačke rok grupe Azra.

Branimir Štulić rođen je na današnji dan u Skoplju pošto mu je otac, tadašnji oficir JNA, radio u tom gradu. 1958. otac mu dobija premještaj u Jastrebarsko gdje seli cijela obitelj.

U tom gradu je nastavio pohađati osnovnu školu, a 1960. obitelj se seli u Zagreb. U naselju gdje su se Štulićevi doselili, još nije bilo škole, pa su roditelji Johnnya upisali u školu u obližnjem Trnskom.

Maturirao je 1972. godine s radom “Pariška komuna”. Tema rada vezana je za njegovo zanimanje za socijalne i društvene mane, a zanimljiva je posebno zato što je pisana neposredno nakon događaja u Hrvatskoj 1971. godine. Rad je ocijenjen odličnom ocjenom.

Važnu ulogu u tom periodu njegovog života odigrala je i Maja Ostir, koja je prijatelju iz škole posudila akustičnu gitaru, na kojoj je Johnny počeo svirati. Toliko ju je dugo zadržao kod sebe da je prilikom vraćanja morao izmijeniti sve pragove na vratu instrumenta.

1

Poslije gimnazije nije odmah upisao fakultet, već je odlučio prvo odslužiti vojsku. Zbog velikog broja prijavljenih kandidata morao je pričekati nekoliko mjeseci, pa je uniformu napokon obukao u kasno proljeće 1973. godine, da bi je nakon petnaest mjeseci skinuo i počeo studirati.

Studirao je filozofiju, međutim odjel je nekoliko puta mijenjao, tako da se napokon zaustavio na sociologiji i tu “zalutao” negdje “između prve i četvrte godine. Dogurao je do šestog semestra, ali nagomilavši veliki broj nepoloženih ispita (pošto se tada polaganje nekih ispita moglo odlagati do diplome) Johnny ipak napušta fakultet. U to vrijeme već je uveliko osnivao bendove.

Mnogi njegovi znanci iz vremena dok je studirao govorili su kako je Štulić bio “jedanaesta gitara”. Nije poznavao note, svirao je poput mnogih samoukih gitarista, a ukus mu nije bio u skladu sa vremenom: u to vrijeme je držao da je sevdah autentični zvuk njegovog podneblja, koji najbolje dolazi do izražaja u makedonskim pjesmama. Kao samouki gitarista, vježbao je danonoćno, i uvek je bio u potrazi za prostorom za vježbanje.

Stvorivši sastav, koji se munjevito popeo na sam vrh ondašnje jugoslovenske rok-scene, Johnny je raspustio Azru i 1984. godine otišao u Nizozemsku. U Nizozemskoj je nastao trostruki album It Ain’ Like In The Movies At All. O ovoj ploči Johnny je rekao: “Ja sam naprosto morao nešto raditi u Nizozemskoj. Četiri godine sam se mučio sa tim albumom. Uradio sam dvije verzije.

Johnny se 1987. godine vratio u Jugoslaviju. Sa sobom je iz Nizozemske doveo novog basistu, Stehphena Kippa.

Početkom rata 1991. godine Johnny napušta Hrvatsku i ponovno se vraća u Nizozemsku gjde i danas živi.

Bilo je pokušaja okupljanja Azre i održavanje koncerata u Hrvatskoj ali Johnny na to nikada nije pristao.

Izvor: Wikipedija

Komentari