Pridruži se projektu Digitalni svjetionici u Rijeci

Piše
Ana Leko

Sep 09, 2016

Projekt Digitalni svjetionici želi potaknuti umrežavanje na područjima intermedijalnih, novomedijskih i hibridnih umjetnosti, te hacker i maker scene.

Digitalni svjetionici naziv je projekta zagrebačke udruge Radiona.org, riječke udruge Drugo more i osječkog multimedijalnog kluba #labOS, koncipiran da sublimira edukaciju, rad u javnim prostorima, slobodu pristupa mreži i performativne koncepte tehnologije. Sastoji se od niza modularnih radionica, svjetlosnih instalacija i performansa u javnim prostorima.

Projekt započinje u prostorima organizacije Drugo more u Rijeci (Filodrammatica, Korzo 28/1), gdje će se od 16. do 18. rujna održati serija besplatnih radionica i nekonferencija na temu otvorene mreže i slobodne distribucije informacija.

Više informacija o radionicama i načinima prijave saznajte na internetskoj stranici udruge Drugo more i Facebook stranici događaja.

Nacrt projekta povezuje tri točke Hrvatske – Rijeku, Osijek i Zagreb – i simbolički uključuje dva mora – Jadransko i Panonsko – te tri rijeke – Rječinu, Savu i Dravu. Cilj je potaknuti umrežavanje na područjima intermedijalnih, novomedijskih i hibridnih umjetnosti, te hacker i maker scene. Nove tehnologije poslužit će tako stvarnom i simboličkom umrežavanju različitih regija te dijeljenju novih praksi STEAM (Science, Technology, Education, Art, Mathematics) edukacije.

Projekt se bavi LED grafitima u raznim varijantama –  svjetleći Lightpainting stick, žonglerski alati unaprijeđeni elektronikom, LED graffiti osvjetljenje navođeno Wi-Fi mrežom i slično. Primjenom ovih tehnologija svaki od spomenutih gradova dobit će svoj karakterističan digitalni svjetionik, čime suradničke organizacije sudjeluju u zajedničkom kreiranju novih digitalnih mapa djelovanja.

Digitalni svjetionici realizirani su kroz program mreže Clubture za 2017. godinu. Projekt nakon Rijeke seli u Osijek (14. – 16. listopada), a potom u Zagreb (12. – 14. studenoga). Osim spomenutih organizacija, dio programa ugostit će i Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu te organizacija Format C u Osijeku.

Komentari