Povećanje cijena: Najsiromašniji studenti u najskupljim sobama?

Piše
Iva Bucić

Sep 08, 2016

Svi su očekivali povećanje cijena kad je u Sveučilišnom kampusu na Trsatu niknuo novi paviljon, ali svejedno je iznenadila skoro dvostruko veća cifra od one koju plaćaju stanovnici doma I. G. Kovačić.

Izgradnjom 3 paviljona na Trsatu krov nad glavom dobilo je još 750 riječkih studenata. Početni prijedlog bio je da smještaj plaćaju 550 kuna, no onda je Studentski centar bez konzultacije sa studentima Upravnom vijeću iznio svoj prijedlog, pa se ispostavilo da bi studenti za smještaj trebali iskeširati čak 639 kuna. S druge strane, soba u domu I.G. Kovačića košta 345 kuna. Doduše, ne bi sama cijena ni bila problem – i zagrebački studenti za 11. i 12. paviljon na Savi plaćaju 600 kuna – ali na Trsat se prema ugovoru s Europskom unijom pola smještajnih kapaciteta mora izdvojiti za studente slabijeg socioekonomskog statusa.

Zaprimili smo pritužbe kako su studenti koji su kao prvu preferenciju odabrali studentski dom Ivan Goran Kovačić i bili vrlo visoko na rang listi, ipak smješteni u studentsko naselje Kampus, i to uz argumentaciju kako je u ovom studentskom naselju potrebno imati preko 50 posto studenata nižeg socioekonomskog statusa. Studentski centar je dakle efektivno studente u težoj socioekonomskoj situaciji prisilno smjestio u znatno skuplji studentski dom, poručio je Aleksandar Šušnjar, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, u dopisu SC-u.

Šušnjar je u ime Zbora u dopisu zatražio revidiranje rasporeda po studentskim domovima i odabir studentskog doma prema mjestu na rang listi. Studenti nisu imali pravo na žalbu ako nisu bili zadovoljni domom u koji su smješteni, jer raspored studenata SC nije objavio s privremenim, nego tek s konačnim rezultatima, kada je rok za žalbe prošao. Međutim, valja napomenuti kako će studenti nižeg socioekonomskog statusa dom plaćati s obzirom na prosjek primanja, pa će mjesečna stanarina iznositi 565, 490, odnosno 415 kuna. U svakoj od tih kategorija nalazit će se oko 120 studenata. No, kako bilo, stavka iz ugovora s EU trebala se realizirati na drugačiji način, kako povećanje cijena ne bi pogodilo najosjetljivije studente.

Komentari