Prijeti li nam virus ospica?

Piše
Petra Haleš

Sep 30, 2019

Hrvatski zavod za javno zdravstvo do 24.9.2019. godine zaprimio je dojave o 33 oboljela od ospica u Hrvatskoj. Koliko smo upoznati s ovom infektivnom bolesti?

Ospice su jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti koju uzrokuje virus ospica (Morbillivirus, MV)  iz porodice Paramyxoviridae. Virus ospica prenosi se kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe kontaminiranim predmetima. Čovjek je jedini prirodni domaćin i rezervoar virusa ospica.

Virus je relativno osjetljiv u vanjskom okolišu te u zraku, na predmetima i površinama preživljava najviše do 2 sata. Inkubacija najčešće traje  10 do 12 dana,  ali može varirati od 7 do 21 dan. Prosječno prođe 14 dana od izloženosti virusu do pojave osipa.

Zaražena osoba postaje zarazna za okolinu 4 dana prije pojave osipa i ostaje zarazna 4 dana nakon pojave osipa. Osipu prethode respiratorni simptomi (hunjavica, crvenilo očiju, kašalj i slično) i povišena tjelesna temperatura.

Cijepljenje je najučinkovitija zaštita protiv bolesti i stoga je održavanje visokih cjepnih obuhvata u zemlji najbolja zaštita od širenja bolesti i izbijanja epidemije.

Kad se pojavi prvi oboljeli od ove, jedne od najzaraznijih infektivnih bolesti, rano postavljanje sumnje omogućuje promptnu primjenu protuepidemijskih mjera što je od ključne važnosti.

11

Podsjećamo na važnost cijepljenja prema kalendaru cijepljenja bez odgode kao i nadoknadu propuštenih cijepljenja. Svaku sumnju na ospice potrebno je odmah prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi radi poduzimanja protuepidemijskih mjera i  sprečavanja daljnjeg širenja.

Izvor: hzzj

Komentari