PROBIONline webinar – Utrka cjepiva

Piše
Vedran Mikulić

Dec 15, 2020

Suočeni s globalnom pandemijom COVID-a 19 i uz pridržavanje uputa i odredbi Nacionalnog kriznog stožera i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, Udruga studenata Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta – PROBION svoje je aktivnosti nastavila digitalnim putem.

Kao rezultat transformacije djelovanja Udruge nastala je platforma PROBIONline  koja kao weblog ima ulogu u prenošenju znanstvenih, društveno-korisnih i prije svega stručnih informacija usko vezanih uz biotehničko i biomedicinsko područje djelovanja.

PROBIONline obuhvaća i seriju znanstveno-popularnih webinara koji se odvijaju uživo na službenoj LikePage stranici Udruge na internetskoj društvenoj mreži Facebook .

Udruga je do sada uspješno održala devet webinara putem PROBIONline platforme koje, ukoliko ste zainteresirani, još uvijek možete pronaći i pogledati na prethodno priloženoj poveznici.

Tema sljedećeg PROBIONline webinara tiče se aktualne pandemije SARS-COV-2 te pronalaska adekvatnog cjepiva.

Princip nastanka cjepiva kao i objašnjenje zašto je znanstvena zajednica u tako relativno kratkom vremenu uspjela formulirati cjepivo te o sigurnosti onih cjepiva u trećoj fazi kliničkog istraživanja govorit će dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, znanstvena savjetnica Instituta Ruđer Bošković. Dr. sc. Andreja Ambriović Ristov je trenutačno Voditeljica Laboratorija za staničnu biologiju i prijenos signala i Predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković. Obrazovala se na Sveučilištu u Zagrebu: studij Medicinske biokemije (FBF, 1989.), magistarski rad (PMF, 1997.) i doktorat (PMF, 1997.) u području molekularne biologije adenovirus vektorskih cjepiva.

Do sada je objavila preko 40 znanstvenih radova u međunarodnim časopisima. Održala je velik broj znanstvenih predavanja na međunarodnim i domaćim skupovima, u inozemnim i domaćim institucijama te popularnih predavanja na temu genske terapije, cijepljenja ili adhezije stanica. Od 1997. do danas bavi se adenovirusnim vektorima za prijenos gena.

Zadnjih pet godina intenzivno istražuje integrin posredovanu adheziju u stanicama tumora. Webinar pod nazivom Utrka cjepiva – znanjem protiv zabluda održat će se u ponedjeljak, 21. prosinca 2020. godine, s početkom u 19 sati na službenoj LikePage stranici Udruge na društvenoj mreži Facebook.

Webinar ćete moći pratiti uživo klikom ovdje.

Ukoliko posjedujete Facebook profil, pristup samome webinaru neće biti problem, ali u slučaju da ga nemate, morat ćete pričekati završetak live prijenosa, nakon čega ćete biti u mogućnosti pristupiti videu koji će ostati pohranjen unutar službene Facebook-ove stranice događaja te ga ponovno potražiti na već ranije priloženome linku.

Foto: Pixabay

Komentari