Kako se muškarci i žene razlikuju u biranju partnera?

Piše
x-ica tim

Oct 31, 2018

BRUNO ŠIMLEŠA, sociolog i autor brojnih knjiga posvećenih ljubavi promovira svoju novu knjigu, devetu po redu!

Dragi naši, javio nam se Bruno Šimleša koji ovih dana u gradovima uz more promovira svoju novu, devetu po redu, knjigu:

Istine i laži o ljubavi!

Nakon što nas je u Ljubavologiji naučio razviti zdravu ljubav prema sebi i drugima, Šimleša u ovoj knjizi, (iz koje je ekskluzivno, samo za nas, odabrao i prilagodio jedan odlomak) ide korak dalje kako samo on zna: britko, razigrano, duhovito, ali i odrješito razbijajući najčešće zablude o ljubavi.

Simlesa 1

Kako se muškarci i žene razlikuju u biranju partnera?

Žene biraju partnere kao da biraju pripravnike – bitno je samo da mali ima potencijala!

Ljubavni odnosi su dovoljno komplicirani i bez dodatnog otežavanja čudnim odabirom partnera. A mnoge žene doista biraju partnere kao da biraju ljubavnog pripravnika. Ti vidiš da im se u glavi vrti film naslova Sad i nije baš nešto, ali mali ima potencijala. I onda odaberu osobu koja im se relativno sviđa. To su postavile kao cilj – da im je OK., da nije za bacit’. Meni se čini da bi to trebao biti kriterij eventualno za odabir soka u kafiću. Ali partnera… nikako! A upravo se to vrti u glavama mnogih žena.

Nije da su muškarci nešto promišljeniji, i oni će doći na red, ali žene su baš uporne u biranju pripravnika. Čak i psa biraju pametnije nego što biraju partnera. Pas im se svidi na prvu, a za ljubavnog se partnera nadaju da će im se svidjeti na desetu. Ili za 10 godina. Kada ga uspiju promijeniti! A to nema smisla jer si tako zagorčavate ljubavni život, drage moje.

Simlesa 4

Dakle, mnoge žene ne biraju muškarca kakav on jest, nego kakvim se nadaju da će postati! Jednoga dana…

Ako se sve savršeno posloži, mali će ostvariti svoj potencijal. One su već odvrtile taj film u glavi i za njih je to realnost. Već su vezale i emocije za taj film. Već su se i zaljubile u tog budućeg lika. Ali ne u čovjeka koji je ispred njih – on je samo „mali s potencijalom“.

Uz stvarnog se partnera samo veže frustracija jer mali još nije postao ono što mora biti. One su se zaljubile u svoju buduću projekciju tog malog, u ono što se nadaju da će postati. Zaljubile su se u ono što trebaju vjerovati o njemu da bi im se svidio. Shvaćate koliko je to apsurdno? Emocije su vezale uz projekciju nečega što žele da njihov partner postane, a ovaj mali ispred njih, taj mali koji doista postoji, on je samo kolateralna žrtva njihove vizije.

Simlesa 5

Vodio sam stotine razgovara s raznim ženama i u brojnim se primjerima ponavljala ta šablona. One su jednostavno pale na čovjeka za kojeg se nadaju da će osvanuti. I onda čekaju… i čekaju… i čekaju… i čekaju… A Godot se ne pojavljuje.

Pa i dalje čekaju… i čekaju… i čekaju… i onda shvate da je vrag odnio šalu pa odluče nešto poduzeti. Odluče da je dosta čekanja pa im na pamet padne još pametnija ideja od toga da odaberu običnog pripravnika za poziciju u kojoj im već danas treba ljubavni menadžer. Kada shvate da se on neće sam promijeniti, njima sine genijalna ideja: Ako se nećeš sam promijeniti, ja ću te promijeniti!

I, onda postanu i mentor svom ljubavnom pripravniku jer eto, jadan kakav je, još se ne zna ni promijeniti u skladu s njihovim očekivanjima. I zato preuzmu stvar u svoje ruke: Ako nećeš milom, hoćeš silom. Mojom silom! I krenu ostvariti svoju viziju njega. Ne preostaje im ništa drugo jer „one znaju kakav on treba postati“. Pa naravno da pripravnik ne zna kako se treba razvijati i što ga očekuje u budućnosti i sva sreća da one znaju.

Simlesa 2

Želite li doista voljeti, trebate ravnopravnog partnera, a ne dijete koje ste odgojili!

Ne trebate malog koji je malo narastao prema vašim uputama, jer ćete na njega uvijek gledati svisoka. Naravno, to ne znači da takve veze ne mogu opstati. Dapače, ima ih dosta. Takve veze mogu opstati, ali u njima ne opstaje ljubav. Ima parova kojima odgovara takva dinamika i neki su desetljećima zajedno, ali to sigurno nije ljubav.

Ljubav opstaje jedino u ravnopravnim partnerskim odnosima. Umjesto da pokušavate nemoguće, možda bi bilo pametnije promijeniti način odabira partnera. Nemojte ih birati prema onome što mislite da će postati, nego prema onome što već jesu!!!

Ni tada nema nikakvih garancija da će veza biti uspješna, ali imate osjetno veće šanse za to! Ako vam se već danas sviđa osoba uz vas, osjetno je veća šansa da će vam se i sutra svidjeti. Ako je već danas poštujete, osjetno je veća šansa da ćete je poštovati i u budućnosti. Ako vam se danas sviđaju njegove vrijednosti i uvjerenja, osjetno je veća šansa da će vam se i sutra sviđati.

Želite li si olakšati ljubavni život, prestanite birati muškarce s potencijalom za koje se nadate da će se eventualno u nešto razviti. Odaberite osobu s kojom možete biti svoji! I koja može biti svoja s vama! Već danas! Jer tako je osjetno veća vjerojatnost da ćete i u budućnosti moći biti svoji s tom osobom!

 

 

Komentari