Prvi dojam i prvi spoj – make the best of it!

Piše
x-ica tim

Jan 24, 2019

Prošlo je tek nekoliko sekundi, rukovali ste se i oboje stvorili prvi dojam jedan o drugome. Zvuči nerealno? No, zaista je dovoljno tek nekoliko sekundi da osoba stvori prvi dojam o vama, stoga ako želite nekoga “osvojiti”, najbolje je da tih nekoliko sekundi dobro iskoristite! Evo i nekoliko savjeta kako.

Na prvim sastancima i u prvim sekundama važnije je “kako se ponašate” nego “što govorite” jer zapravo, i niste stigli puno toga reći – prošlo je tek nekoliko sekundi! Zato su neverbalna komunikacija i nekoliko njezinih segmenata iznimno važni ako želite ostaviti dobar prvi dojam – to su: odjeća, stav tijela, izraz lica i geste.

Odjeća

Odjeća je svakako pitanje ukusa, za nekoga će kratke hlače “obaviti posao”, dok će drugima odašiljati poruku nepoštovanja. Drugi će odijelo smatrati idealnim izborom za romantičnu večeru, ali ona je došla u trapericama i starkama. Jasno je da nećete pitati osobu što bi ona željela da obučete, pa kako onda ne pogriješiti? Kada je riječ o odjeći, u kojoj god prilici bili, jedno je sigurno – ne želite biti “presređeni”, ali ni manje sređeni od drugih! Stoga, uvijek možete igrati na sigurno i “casual stil” te komade s kojima možete teško pogriješiti u svakoj prilici. No, ono što je ipak važnije od same odjeće jest da izgledate uredno, što god nosili!

Stav tijela

Stav tijela odašilje poruku o dvije stvari: samopouzdanju i stupnju nervoze. Prvi je spoj, tek ste se našli i naravno da ste nervozni, ali ne trebate tako i izgledati. Postoje takozvani otvoreni i zatvoreni stav tijela – a vi, naravno, želite zauzeti otvoreni! Zatvoreni stav odašilje poruku nesigurnosti, nervoze, čak i nezainteresiranosti, a to nisu poruke koje želite poslati na prvom spoju. Zato zauzmite ispravan stav, nemojte križati ruke i noge i ponašajte se prirodno!

Izraz lica

Osnovna stvar koju izraz lica pokazuje su emocije. Na prvom ste spoju i drago vam je zbog toga što ste tu i to je ono što želite da osoba zaključi na temelju vašeg ponašanja. Fokusirajte se na oči i usta, dakle – nemojte neprirodno buljiti i imati neprirodan umjetan, dug osmijeh. Budite prirodni, opušteni i vaše lice će surađivati.

Geste

Osim stava tijela i izraza lica, pokretima istih možemo “reći” puno. Postoje tri najčešće “nervozne” geste – ruke u džepovima, “cijeđenje” ruku i “lamatanje” rukama naprijed-nazad. Ono što o njima morate znati je da nisu poželjne i izbjegavajte ih! Ako s njima i inače imate problema, prvi dobar korak je što ste to osvijestili, a drugi da vježbate opušteni stav tijela uz minimalnu gestikulaciju.

Nakon što ste pročitali ove retke možda vam se učinilo kako radite puno “grešaka” koje mogu loše utjecati na prvi dojam, no jedna stvar je ključna – usklađenost verbalne i neverbalne komunikacije. Istraživanja pokazuju kako ljudi, ako verbalna i neverbalna komunikacija nisu usklađene, više vjeruju neverbalnoj komunikaciji jer ona, naravno, najčešće funkcionira na nesvjesnoj razini. Stoga, najvažnije je da budete svoji jer jedino tada ste u usklađeni u onome što govorite i kako se ponašate.

Foto: johnny lai, flickr

Komentari