Pyxie Dust projekt stiže u Zadar

Piše
Ana Leko

Jun 11, 2016

Od svih studenata koji u Hrvatskoj studiraju neki od STEM programa ima svega 33% žena, a jedan od razloga je to što su hrvatske djevojke uvjerene da to nije za njih. Zbog toga je Pyxie Dust projekt rezerviran isključivo za djevojke, a bit će to pravi tulum za tinejdžerice s pokusima, programiranjem i kreacijama.

U petak i subotu, 17. i 18. lipnja, u coworking prostoru COIN Zadar, Put Murvice 16, održat će se prvi događaj Pyxie Dust projekta u Dalmaciji. Riječ je o besplatnoj dvodnevnoj radionici za djevojke u od 13 do 18 godina koja se fokusira na STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika).

Prijave su obavezne preko sustrava ENTRIO zbog ograničenog broja mjesta, a sve će sudionice dobiti potvrdu o sudjelovanju. U petak radionica traje od 16 do 22 sata, a u subotu od 9:30 do 18 sati.

Pyxie Dust 2016 donosi radionice, pokuse i vježbe rješavanja IT problema, isprobavanje novih tehnologija i primjenu kreativnosti na ideje koje polaznice same donose, a djevojkama će na Pyxie Dust događaju u Zadru pomoći mentori i gosti, poput Tine Lee Odinsky-Zec, direktorice centra za inovacije i poduzetništvu pri Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, zatim Ricarda Alamire, stručnjaka za promišljanje dizajna iz Madrida koji će voditi svoju slavnu dizajnersku radionicu te Mateje Hržice, studentice elektrotehnike, koja će, osim praktične radionice, s djevojkama podijeliti i svoja iskustva o tome kako je biti jedina djevojka na postdiplomskom studiju elektrotehnike. Ovakva dvodnevna događanja za tinejdžerice, koja ih osnažuju da se obrazuju i razvijaju u STEM područjima, već su se ove godine vrlo uspješno održala u Osijeku i Zagrebu.

Ovo je prvi puta da Pyxie Dust dolazi u Dalmaciju, ali ne i prvi put da to činim ja. Obožavam Zadar, ne samo zato što spaja dvije stvari koje jako volim, znanost i glazbu kroz svoje fantastične morske orgulje, već i zato što sam u Zadru svaki puta dobila najbolji poklon – odličan provod! Pa mu se odlučila za to odužiti i to je glavni razlog zašto smo odabrali Zadar kao jedan od tri hrvatska grada u kojima će se odvijati Pyxie Dust 2016, – izjavila je Josephine Ida Zec, petnaestogodišnjakinja iz Zagreba koja je pokrenula projekt Pyxie Dust radionica usmjerenih na popularizaciju znanosti i tehnologije među djevojkama i djevojčicama u Hrvatskoj.

Tinejdžerske su godine ključan moment jer istraživanja o razlikama u zastupljenosti između muškaraca i žena u STEM područjima pokazala su kako je upravo to razdoblje kada većina mladih ljudi razvija želju o području daljnjeg obrazovanja.

Gender Gap Survey Svjetskog ekonomskog foruma iz 2014. izvještava da je od svih studenata koji u Hrvatskoj studiraju neki od STEM programa svega 33% žena, a jedan od razloga je to što su hrvatske djevojke uvjerene da to nije za njih. Josephine Ida Zec, koja voli kodirati i stvarati, zna da to nije tako, jer je to i sama naučila na konferenciji EuroPython u Berlinu te događaju Django Girls, zbog kojih je shvatila koliko u savladavanju STEM predmeta pomaže učenje na ležerniji i zabavan način. To joj je dalo ideju da pokrene zabavne, kreativne i interaktivne Pyxie Dust radionice koje nadahjuju djevojke da se iskušaju, ali i krenu profesionalno baviti STEM područjima (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika).

Projekt uz Josephine Idu Zec, organizira Impact Hub Zagreb uz podršku nekoliko organizacija i institucija: Django fondacija, Django girls, FER, ZŠEM i Good Code.

Pyxie Dust događaje u 2016. godini financira US Department of State, Office of Global Women’s Issues, a koordinira ih Impact Hub Zagreb uz podršku partnera: ZŠEM, FER, Hour of Code, Osijek Software City, BiosInkubator, uz donacije Franck d.d. i Nakladničke kuće MATE te mentorstvo IBM-a. Projekt je prepoznao i Europski centar za žene i tehnologiju.

Komentari