STEMI je jedini pauk kojeg ćete poželjeti nabaviti

Piše
Iva Bucić

Jan 13, 2017

Pauci i matematika dvije su vjerojatno najomraženije stvari na planeti, ali uz nekoliko linija koda i nekoliko jednadžbi mladi su ih Riječani uspješno spojili i tako je nastao STEMI, simpatični robot pauk koji nastoji mlade zainteresirati za znanost, tehnologije, inženjerstvo i matematiku (STEM područje).

STEMIja će djeca i tinejdžeri moći sastavljati sami, uz pomoć video uputa, a koristi se uz pomoć mobilne aplikacije. Robot se nedavno na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike prošetao pred 170 tisuća predstavnika tehnološke industrije, investitora i medija.

Originalni projekt izrade robota pauka nastao je kroz natjecanje Elektroboj 2014. godine u organizaciji udruge eStudent iz Zagreba, rekao je Pavao Pahljina, predsjednik udruge Bura znanja: – Robot funkcionira na način da se njime upravlja pametnim telefonom te osoba može direktnim pokretima ruke i prstiju robota pomicati u svim smjerovima, kružiti s njim, podizati ga, pa čak i zaplesati.

Na pedesetom po redu sajmu CES, a riječ je o jednom od deset najeksponiranijih medijskih događaja na svijetu, STEMI je zainteresirao mnoge svjetske kompanije i medije, a iza njega stoje mladi inženjeri, ekonomisti i umjetnici iz udruge Bura znanja.

STEMI je, naime, jedan od šestotinjak start-upova koji su se predstavili u Eureka Parku na sajmu CES (Consumer Technology Association) u Las Vegasu, za što se prijavilo više od šest tisuća startupova. Među njima se našao još jedan hrvatski startup, vukovarski MyBrushes, koji je predstavljao svoj koncept četkice za zube za najmlađe.

Više pročitajte ovdje.
Naslovna foto: Facebook

Komentari