Praktični trikovi koje je dobro znati

Piše
Vedran Mikulić

Apr 12, 2019

I pored modernih tehnologija postoje vrlo jednostavni trikovi koji vam mogu koristiti u pojedinim nepredviđenim okolnostima i dobro ih je znati. Donosimo vam neke od njih.

Često se nađemo u nepredviđenoj situaciji da nam treba mala pomoć oko naizgled jednostavnih stvari i uz svu modernu tehnologiju prisiljeni smo se koristiti narodnih trikova koje vam donosimo u nastavku.

Koliko koji mjesec ima dana?

Većina ljudi na pamet zna koliko koji mjesec u godini ima dana, ali ima i onih kojima je to nepoznanica. Bez da gledamo u kalendar, evo kako pomoći ručnih zglobova odrediti brojeve dana.

1

Stisnite šake obje ruke i počnite brojati zglobove. Svaka izbočina i svaka rupa predstavlja jedan mjesec. Svaka izbočina znači da mjesec ima 31 dan, a udubljenje znači da taj mjesec ima 30 dana. Naravno, osim veljače.

Kako najlakše provjeriti ispravnost baterije?

2

Vrlo jednostavno. Podignite baterije 1-2 cm iznad stola i pustite ih da padnu. Baterija koja odskoči i padne je prazna.

Kako množiti pomoću prstiju?

3

Lako je naučiti množenje malih brojeva, ali s brojevima 6, 7, 8 i 9 nije tako lako. Zato naučite ovaj jednostavni trik. Okrenite dlanove ka licu. Neka svaki broj označava jedan prst od 6 do 10, počevši od malog. Da biste, na primjer, pomnožil 7 i 8, povežite prst 7 na lijevoj ruci s prstom 8 na desnoj. Prsti koji su ispod, uključujući i one povezane su desetice (ovdje ih imamo 5). Prste koji su iznad treba pomnožiti međusobno kako bismo dobili jedinice (ovdje 3 i 3). Stoga je naše rješenje 56. Na ovaj način možemo lako množiti s brojevima 6, 7 i 8.

Kako odrediti dužinu pomoću prstiju?

5

Kako bismo izmjerili dužinu kada nam metar nije pri ruci, možemo koristiti prste. Iako ova metoda nije sasvim precizna jer svi imamo različite ruke, može nam biti od pomoći. Uostalom, možete provjeriti ove dužine na svojim šakama, kako biste znali za ubuduće.

Kako izračunati kut pomoću prstiju?

6

Raširite prste što je više moguće i položite ih na stol. Mali prst treba biti na dnu i on označava nulu, a ostali prsti prave kutove s njim i pokazuju 30, 45, 60 ili 90 stupnjeva.

Kako pomoću ruke odrediti kada zalazi sunce?

7

Spojite prste i podignite ih tako da Sunce leži na vašem kažiprstu. Sada izbrojite prste do horizontalne linije. Svaki prst predstavlja približno 15 minuta.

Kako najefikasnije zaustaviti štucanje?

8

Vjerojatno mislite kako je najefikasniji način zaustaviti štucanje da popijete čašu vode, ali to nije istina. Najefikasniji način je da jednostavno pojedete žličicu bijelog šećera.

Komentari