Otvaranje Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture

Piše
Lorena Sikavica

Jun 23, 2017

Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture svečano će biti otvorena u ponedjeljak, 26. lipnja u 9 sati, u  auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu (Trg maršala Tita 14, Zagreb).

Na svečanom otvaranju polaznike će pozdraviti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, v.d. ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Mirjana Ana-Maria Piskulić i voditeljica Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture prof. dr. sc. Zrinka Jelaska.

U radu Sveučilišne škole ove godine sudjeluje 28 polaznika iz 17 europskih i prekooceanskih zemalja (Argentina, Australija, Austrija, Cipar, Čile, Francuska, Italija, Kanada, Mađarska, Njemačka, Rusija, SAD, Škotska, Švicarska, Ukrajina, Urugvaj, Velika Britanija). Kao i prethodnih godina, Školu će polaziti i stipendisti s partnerskih sveučilišta. Ove godine desetero stipendista dolazi sa Sveučilišta Ivan Franko u Lavovu (Ukrajina), Sveučilišta u Klagenfurtu (Austrija), Sveučilišta Pontificia Universidad Catolica de Chile (Čile), Instituta Filip Kaušić (Austrija), Sveučilišta u Glasgowu (Škotska), Macquarie sveučilišta (Australija), Humboldt sveučilišta u Berlinu (Njemačka) te sa Sveučilišta u Torontu (Kanada).

Sveučilišna škola namijenjena je mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Akademski program obuhvaća 120 školskih sati nastave (105 obveznih i 15 sati izbornih nastavnih sati), pri čemu se jezična nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine – početnu (1, 2, 3), srednju (1, 2, 3) i naprednu (1, 2). Akademski dio programa održat će se u učionicama u zgradi Ureda za međunarodnu suradnju u Zvonimirovoj 8.

Program iz hrvatske kulture i povijesti sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika. Uključuje akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, stručno vođene posjete muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kulturnim i znanstvenim ustanovama, odlaske na kazališne predstave i koncerte, susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima, kao i studijske izlete u Hrvatsko zagorje i na Plitvička jezera.

Polaznici koji polože ispite u okviru Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture dobit će diplomu Sveučilišne škole, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenih 8 ECTS bodova za Hrvatski jezik i 1 ECTS bod za Hrvatsku kulturu.

Rad ovogodišnje Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture službeno će započeti u subotu 24. lipnja, a završiti u petak 21. srpnja, kada će polaznicima biti uručene diplome.

Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture dugi niz godina zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika.

Komentari