Haljina od kostiju lososa

Piše
Petra Haleš

Jun 21, 2017

Haljine od plastike, papira, recikliranog materijala, drveta, zlata i drugih materijala nisu nikakva novost. Ovakvu haljinu još niste vidjeli.

Umjetnica Cynthia Gibson dizajnirala je vrlo neobičnu haljinu ukrašenu bijelim perlicama, a za njezinu izradu upotrijebila je više od 20 000 kostiju lososa. Perlice su u stvari pršljenovi kičme ove ribe.

2

Oduvijek sam bila fascinirana prirodnim svijetom. Još od malena sam voljela proučavati detalje u prirodi, a tako sam otkrila strast i talenat za umjetnost – rekla je Gibson.

Ovaj posao nije bio nit malo lak. Cynthia je tijekom izrade haljine morala svaku kost pažljivo izbrusiti, kako bi postale glatke, ali je morala voditi računa da ne pretjera i slomi kosti.

Na ideju je došla kada je na jednoj plaži pronašla kičmu lososa i oduševila se izgledom pršljenova. Tada je odlučila spojiti umjetnost, modu i prirodu.

1

Obilazeći plaže skupljala je kosti, što je išlo jako sporo, pa je pa je od lokalne tvrtke koja se bavi preradom ribe potražila pomoć. Oni su joj poklonili veliku količinu kostiju ali odjednom je imala punu kuću smrdljivih kostiju jer je na većini bilo ostataka mesa.

Stavila sam ih u mrežu i ubacila u more pored obale. Nakon nekog vremena, sitna morska stvorenja odradila su sav posao – objasnila je Cynthia.

Kada su kosti očišćene od ostataka mesa umjetnica ih je izbijelila i izbrusila , a onda ih nizala, baš kao perlice. Haljina je nastajala pune četiri godine.

Komentari