Najneobičnije selo na svijetu

Piše
Vedran Mikulić

Jun 24, 2017

Kinesko selo Huaxi zasigurno je najneobičajnije selo na svijetu. Evo i zašto.

Kinesko selo Huaxi, smješteno u pokrajini Jiangsu, nosi naziv “Selo bogataša”. Neboder na 72 kata, helikopteri na nebu, tematski park i mnogobrojne luksuzne vile, dio su svakodnevice ovog najneobičnijeg sela na svijetu.

1

Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen. Ovo mjesto se ne napušta, jer ako ga napustite, gubite sve što ste stekli, tako da je život u ovom selu doslovno život u zlatnom kavezu.

Svaki od 2.000 stanovnika, koliko ih ovdje službeno živi, ima više od 143 000 dolara na bankovnom računu i živi u vili. Međutim, nije baš sve tako idilično. Naime, ukoliko odlučite napustiti selo i živjeti negdje drugdje, gubite sve što imate na bankovnom računu i sve ostale povlastice. Svi stanovnici rade i dobro zarađuju ali novce mogu potrošiti samo u ovom selu.

1

Prije 30-ak godina, ovo je selo bilo samo jedno od siromašnih kineskih sela, s populacijom od oko 600 stanovnika. Tada je visoki partijski dužnosnik, Wu Renbao donio plan koji je trebao donijeti prosperitet selu. Uskoro je osnovao nekoliko tvrtki i od siromaha učinio bogataše.

Mediji su se za Huaxi zainteresirali 2004.god., kad je objavljeno kako godišnje stanovnik sela u prosjeku zaradi gotovo 18 000 dolara, što je znatno veći iznos od onog kojeg možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama.

1

2011.godine vlasti su izgradile fascinantni neboder na 72 kata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 milijuna dolara. Visina nebodera je 328 metara, čime je, čak za četiri metra viši od Eiffelovog tornja. Selo ima i prijevoznu tvrtku, ali ono ne prometuje kopnom, već nebom. Za prijevoz stanovnika koristi se helikopter, pa tako stanovnici u okolnim gradovima mogu biti već za 10 minuta. Tu je i veliki tematski park u kojem se nalaze replike slavnih građevina, kao što su kineski zid i zabranjeni grad.

U ovom selu klubovi i barovi ne postoje, pa se na kraju postavlja pitanje, kakav je doista život u ovom prebogatom, misterioznom, selu?

Pogledajte kako to izgleda…

Komentari