Upoznajte Muzej mafije u Meksiku

Piše
Prika Vican

Dec 07, 2016

Muzej mafije u Mexico Cityju jedinstvena je ustanova na svijetu namijenjena prvenstveno edukaciji vojnika i službeno je zatvorena za javnost. Ovdje se zaista ima što vidjeti.

Ovaj specifični vojni muzej otvoren je 1985. godine. Otkako je meksički predsjednik Felipe Calderon krajem 2006. objavio rat narko-mafiji i rasporedio 45 000 vojnika širom zemlje u tu svrhu, priča o muzeju je postala popularnija nego u dvadeset prethodnih godina njegovog postojanja.

Priča o borbi protiv narko-mafije u Meksiku je prilično krvava – u tri godine rezultirala je s više od 10 000 žrtava, među njima i stotinjak vojnika. U vojnim akcijama protiv narko-mafije zaplijenjeno je 443 zrakoplova, 14 622 vozila i 43 118 komada oružja, uključujući i rang bazuka, a zaplijenjeni novac zarađen u trgovini drogom u tri godine iznosi 113 990 520 dolara. Ove impesivne cifre mogu se vidjeti na zidovima muzeja, a nose poruku da posao s drogama nije igra i da odnosi veliki broj života.

U vrijeme kada je muzej otvoren, na sedmom katu zgrade meksičkog Ministarstva obrane, zbirka se sastojala tek od nekoliko prašnjavih primjeraka marihuane. Danas, nakon nekoliko godina mnogo intenzivnije borbe s cijelim sustavom zlouporabe droga i želje da se uspjesi vojske predstave u muzeju, ponestaje mu izložbenog prostora. Tu se nalaze primjerci svih droga za koje znate i za koje nikad niste čuli, ali ne samo to – muzej sadrži i zaplijenjeno luksuzno oružje narko-mafije i sve predmete koji pomažu pri pravljenju, preprodaji, krijumčarenju, skrivanju na nevjerovatnim mjestima i konzumaciji narkotika.

Među eksponatima je heroin pronađen u svom prirodnom okruženju – u okvirima slika, prepariranim životinjama, đonovima cipela, limenkama pića. Postavku prate tekstovi o povijesti droga, od davnih vremena kada je marihuana u Meksiku (i u Americi) bila legalna, pa do današnje krvave borbe protiv uporabe svih vrsta droga. Izložena su i brojna priznanja i medalje koje su pripadnici vojnih snaga primili za uspješne akcije.

Iako je službeno otvoren samo za vladine dužnosnike, diplomate i pripadnike vojnih snaga, posjeta iz čiste znatiželje nije baš sasvim zabranjena – u 25 godina postojanja muzej je zabilježio i nekoliko posjeta običnih ljudi koji su uputili zamolbu za posjetu. Upravnik ove vojne ustanove, Claudio Montane, prvo će vas upozoriti da ideja muzeja nije da propagira upotrebu droga nego da pokaže kako vojska i policija radi dobar posao kada je u pitanju borba s narko-mafijom i da je ovaj izložbeni prostor svojevrsna samopromocija njihovog rada.

I nije čudo što se on nalazi baš u Meksiku, državi poznatoj po jednoj od najokrutnijih narko-scena na zapadnoj polutki. Meksički karteli u svojim rukama drže većinu kolumbijskog kokaina namijenjenog za američko tržište, a kontroliraju i lokalnu proizvodnju amfetamina, kanabisa i heroina, opskrbljuju domaće tržište. Procjenjuje se da 500 000 Meksikanaca direktno sudjeluje u ovom poslu, a godišnje u obračunima narko-mafije i vojske u prosjeku pogine oko 5000 ljudi.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Photo galerija (15 slika)

Foto: YouTube

Komentari