Kako zimi pravilno zagrijati automobil?

Piše
Prika Vican

Dec 13, 2016

Iako su trenutne temperature više nalik proljeću nego zimi, možemo očekivati zahlađenja i pad temperatura debelo ispod nule. Znate li kako pravilno zagrijati motor vašeg limenog ljubimca?

Ako puštate da se auto zagrije na način da radi par minuta na mjestu, radite grešku! Osim što na taj način auto nepotrebno troši gorivo, motor uzima ulje nekim dijelovima kojima je ono ključno za rad, poput cilindara i klipova. Nedostatak ulja u dužem vremenskom razdoblju može dovesti do ozbiljnog oštećenja motora.

Najbrži način na koji ćete ugrijati auto zimi je da odmah započnete vožnju. Prilikom vožnje je važno lagano tiskati papučicu gasa kako bi se auto postepeno zagrijavao dok ne postigne optimalnu radnu temperaturu. Ako jače dodajete gas motor se više muči te dolazi do nepotrebnog opterećenja, te će vaš auto trošiti više goriva nego što je uobičajeno.

Ulje u servo volanu također može stradati  automobil ostavite da se zagrijava u praznom hodu. Prilikom vožnje, dok okrećete volan, ulje će se zagrijati već nakon tridesetak sekundi do jedne minute, te će uspješno obavljati svoju funkciju.

Izvor: oryx-asistencija.hr

Komentari