Backo Mini Express obara sve rekorde

Piše
Ana Leko

Dec 09, 2016

Adventska bajka na najvećoj maketi željeznice jugoistočne Europe obara sve rekorde, posebice kad je posjećenost u pitanju. I mali i veliki gosti najviše uživaju u mogućnosti da sami upravljaju i voze vlakove.

Backo Mini Express, najveća maketa željeznice jugoistočne Europe postavljena u Gundulićevoj 4, ove godine, uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, sudjeluje sa svojim blagdanskim sadržajem u projektu Advent u Zagrebu.

backo-mini-express-minijature

Prošlogodišnju Božićnu priču na najvećoj maketi jugoistočne Europe posjetilo je tijekom Adventa više od 7000 posjetitelja, od čega je 20 posto bilo iz inozemstva. Ove godine već u prva dva tjedna Adventa broj posjetitelja se približio polovici te brojke, a sve zahvaljujući Adventskoj bajci u Backo Mini Expressu.

Razlozi popularnosti naših adventskih sadržaja na maketi su višestruki, a prije svega u obilju noviteta koje smo donijeli posjetiteljima u ovo najsvečanije vrijeme u godini. Otkada smo uronjeni u Adventsku bajku s obiljem premijernog blagdanskog sadržaja i svakodnevno dostupni javnosti još od 26. studenoga, naši posjetitelji dolaze vidjeti puno toga, ali i sami aktivno upravljati i voziti naše vlakove. To je novitet sezone, te je posebno atraktivan djeci, ali i odraslima koji nam dolaze – pojasnio je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik najveće makete željeznice jugoistočne Europe.

Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik.

Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik.

Na tri četvorna metra unutarnjeg prostora makete postavljena je Sljemenska skijaška staza, sa snijegom, skijašima, borderima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i onime što Sljemenu već dugo nedostaje – žičarom.

Uz veliko skijalište, na maketi je postavljeno i klizalište na Tomislavovu trgu, sa sadržajima koje nudi i pravi Advent u Zagreb, a kao preslika stvarnosti u ovom umanjenom maketarskom svijetu.

backo-mini-express-efekti-noc

Uz stotinu vlakova u stalnom postavu makete, tijekom Adventa 2016, Backo Mini Expressom prometuje i nekoliko vlakova u blagdanskim bojama i dekoracijama uz zvučne kulise božićnih pjesama, s obiljem maketarske blagdanske dekoracije, te skulpture Djeda Božićnjaka i prigodnih darova.

Samo za potrebe Adventa na Backovim tračnicama prometuje Agram Advent Express – poseban vlak u bojama Zagreba, te s blagdanskom dekoracijom uz natpis Sretan Božić.

backo-mini-express-bozicni-vlak-kopiraj

Dodatno ozračje blagdana pojačan je i prigodnom blagdanskom glazbom, posebice hrvatskim narodnim blagdanskim pjesmama.

Backo Mini Express je plod petogodišnjeg marljivog rada petorice Zagrepčana, koji su stvorili pravi turistički raritet kontinentalnih prostora naše države, te je 85 posto hrvatski proizvod. Po najvećoj maketi željeznice jugoistočne Europe, u Gundulićevoj 4 u Zagrebu, na 75 četvornih metara prometuje više od 100 vlakova osam sati svakog dana na čak 1050 metara tračnica.

backo-mini-express-vozila-kopiraj

Za Advent u Zagrebu 2016. Backo Mini Express radi od prvog do zadnjeg dana manifestacije i to od 10 do 22 sata. Uz maketu svakodnevno radi tri do pet djelatnika, koji najbrojnijim posjetiteljima, djeci i turistima, objašnjavaju na engleskom i hrvatskom jeziku sve adventske sadržaje Backo Mini Expressa.

Teksti fotografije: Backo Mini Express PR

Backo Mini Express, najveća maketa vlaka u Zagrebu

Komentari