FLIGHTRADAR24: sve letove pratite uživo

Piše
Prika Vican

Dec 16, 2016

Znate li koliko je trenutno zrakoplova u zraku? Vjerojatno mislite jako puno ali niti blizu stvarnoj brojci. Kako to izgleda u realnom vremenu pogledajte preko stranice FLIGHTRADAR24.

U svakom trenutku na nebu se nalazi na tisuće i tisuće raznih zrakoplova. Kako izgleda ova košnica pogledajte na ovoj web stranici.

Flightradar24 omogućava vam pronalazak bilo kojeg zrakoplova u realnom vremenu. Ako želite pratiti određeni let od polaska do slijetanja, to ovdje možete učiniti vrlo jednostavno. U tražilicu upišete broj leta i u djeliću sekunde na vašim ekranima pojaviti će se let u realnom vremenu. Pored trenutne pozicije zrakoplova možete vidjeti i podatke kao što su trenutna brzina i visina zrakoplova, kada je poletio i kada će sletjeti.

1

Karta se ažurira svakih nekoliko sekundi, a podaci na stranici obuhvaćaju i karakteristike svake letjelice (model, serijski broj i zrakoplovnu-kompaniju), kao i informaciju o njihovim posljednjim letovima. Flightradar24 pokriva oko 90 posto Europe.

2

Svaki mjesec Flightradar24.com bilježi više od 10 milijuna posjeta, a aplikacija je preuzeta više od 2 milijuna puta. Fascinantno je pogledati koliko je trenutno zrakoplova na nebu diljem svijeta. Kada usporedimo broj zrakoplova koji svakodnevno šaraju po nebu i broj zrakoplovnih nesreća slobodno možemo reći kako je ova vrsta prijevoza najsigurnija u odnosu na sva ostala prijevozna sredstva.

Tehnologija koja se koristiti za primanje informacije o letovima zrakoplova se zove ADS-B. Zrakoplov dobiva informaciju o svojoj lokaciji iz izvora GPS navigacije (satelitska), ADS-B jedinica na zrakoplovu prenosi signal koji sadrži informaciju o lokaciji, ADS-B signal se očita pomoću prijemnika spojena na Flightradar24 i, na kraju, prijemik prenosi podatke Flightradaru24. Oko 60 posto svih putničkih zrakoplova diljem svijeta  (70 posto u Europi, 30 posto u SAD-u) su opremljeni s ADS-B. Međutim, taj postotak će i dalje rasti.

Izvor: Flightradar24

Komentari