Uskoro novi studentski paviljon u Osijeku

Piše
Mateo Galić

Jul 25, 2019

Novi se studentski paviljon u Svačićevoj prostire na 17 tisuća četvornih metara i uskoro će postati dom za 796 studenata.

Otkako su novi izvođači radova u rujnu preuzeli projekt gradnje novog studentskog doma u sveučilišnom kampusu, sadašnjim i budućim osječkim studentima sigurno je laknulo. Jer oko 150 vrijednih radnika tvrtki Pomgrad i H-grad svakim danom radi punom parom da bi se studenti u novi moderni dom vrijedan više od 170 milijuna kuna mogli useliti u jesen iduće godine.

2

Solarne će ćelije na krovištu i u staklenom pročelju proizvoditi struju za potrebe doma, sobe će biti klimatizirane, s brzim internetom. Uprava Sveučilišta u Osijeku smatra – sve ide prema planu. Poručuju: u novom domu studenti mogu očekivati najviše standarde.

Završetkom novog paviljona u Osijeku će smještaj biti omogućen za 1445 studenta u trima domovima. Naime, novi dom veličinom premašuje smještajne kapacitete dvaju postojećih – u susjednom je domu u Svačićevoj 476 ležaja, a 193 u obližnjem “starom” domu u Ulici I. G. Kovačića. Uz novi dom gotovo da će svi osječki studenti koji imaju potrebu za ovakvom vrstom smještaja to i moći ostvariti. Ponajprije studenti koji dolaze izvan Osijeka, i to slabijeg socioekonomskog statusa.

Od oko 18.000 studenata na Sveučilištu 73 % je onih koji nisu iz Osijeka i ovdje traže smještaj. Trenutno imamo oko 5 % pokrivenosti nedomicilnih studenata smještajem u domovima, a ovime ćemo taj postotak podići na 12 %. Za studente u nepovoljnom položaju namijenjeno je 537 ležajeva, odnosno 67 % kapaciteta. Ukupno deset soba je za invalide. Sve to znači da ćemo podići studentski standard i olakšati studentima kojima su financije ili neki drugi socijalni razlozi prepreka studiranju – zaključuje prorektor Šubarić.

Glavni inženjer gradilišta Darko Pavlović kaže kako nakon izgradnje paviljona slijedi uređenje okoliša zgrade, uređenje studentskog trga i parkirališta, a na samom kraju dva će studentska doma povezati mostom.

Taj će se čelični most, odnosno tunel obložen staklenom fasadom, u središnjem dijelu novog doma spajati sa zgradom postojećeg doma. Taj je dio posla na rasporedu u rujnu ili listopadu, nakon grubih radova, nakon čega slijedi uređenje okoliša i trga – ističe inženjer Pavlović.

Izvor: Glas – slavonije.hr

Foto: UNIOS

Komentari