Internetske kratice i slang za početnike

Piše
Domagoj Vušak

Jun 08, 2015

Iako su internetske kratice i slang ostali gotovo isti od devedesetih, postoje riječi koje bi svatko trebao znati.

Internetski slang, koji koriste tinejdžeri i mlađi od trideset godina, došao je u javnost kad je BBC napravio popis internetskog slanga za roditelje.

Iako je CNN-ov popis izgledao pomalo apsurdno, istina je da postoji cijeli rječnik internetskog slanga koji je starijima možda teško razumjeti, piše XEN File.

Čak i FBI čuva 86 stranica internetskih slangova u svojoj bazi kako bi bili u tijeku.

1. Bae

Jedna od najpopularnijih riječi u internetskom slangu. Koristi se od milja za nečijeg dečka ili djevojku. Ili pak vrlo dobrog prijatelja. Kasnije, bae je postao sinonim za riječi dobro ili zakon.

2. TBH

Iako ovu kraticu nije bilo lako dešifrirati, ona znači “govoriti istinu” (to be honest).

3. NSFW

“Not safe for work” ili “nije sigurno za posao”. Ova oznaka govori da sadržaj koji želimo gledati sadrži eksplicitne fotografije ili video. Osim toga, može biti dobar putokaz tinejdžerima da određeni sadržaj ne gledaju pred roditeljima.

4. YOLO

YOLO ili “samo se jednom živi” više nije samo internetski slang, već je postao način života na internetu. Iako ga neki često krivo koriste kako bi napravili, primjerice, selfie s visoke grade, YOLO je pozitivan slang i često ga se može pronaći na majicama i kapama.

5. ROFL

ROFL se koristi kako bi se izrazio smijeh. ROFL u doslovnom prijevodu znači “valjati se po podu od smijeha”. Osim ROFL, koristi se i LOL, ali obje kratice nisu više toliko popularne pojavom emotikona.

6. TBT

Trowback Thursday ili TBT je kratica za kampanju koja se pojavila na društvenim mrežama, a prema kojoj ljudi traže svoje stare fotografije i objavljuju ih na društvenim mrežama svakog četvrtka.

7. BRB

U slobodnom prijevodu BRB znači “odmah se vraćam”. Koristi se vrlo često, kada znamo da ćemo se vratiti za nekoliko minuta.

8. IDK

Kratica za “ne znam”. Primjerice, možete slagati slang i dobiti rečenice. IDK je u nekim rečenicama odlična kratica.

9. BFF

Jedna od najpoznatijih skraćenica na internetu, a u doslovnom prijevodu znači “najbolji prijatelj zauvijek”. Koristi se upravo za to, opisivanje najboljeg prijatelja i slavi prijateljstvo.

10. BTW

Također, vrlo korištena internetska fraza koja u slobodnom prijevodu znači “usput”. BTW je postao toliko prepoznatljiv da se koristi u svakodnevnom govoru.

11. FML

Ovaj slang koristi se kad se dogodi nešto loše ili neugodno (f* my life). Koristi se za korištenje osjećaja u neozbiljnim situacijama na internetu. Primjerice, možete reći: “Pao mi je sladoled, nisam ga stigao ni probati. FML!”.

12. SO

SO ili “signigicant other” je slang koji se koristi za opis dečka ili djevojke kao bolje polovice.

13. FAQ

Gotovo na svakoj internetskoj stranici možete pronaći FAQ što u prijevodu znači “često postavljana pitanja”.

14. FTW

U slobodnom prijevodu, FTW znači “za pobjedu”.

15. Ship

Ship u internetskom svijetu ne znači brod. Na internetu ship se koristi kako bi se prikazali osjećaji prema poznatim osobama.

16. IMO ili IMHO

IMO u slobodnom prijevodu znači “po mom mišljenju” .

17. OP

OP u slobodnom prijevodu znači “original poster”. Ovaj slang se koristi na internetskim stranicama ili forumima.

18. STFU

STFU u prijevodu znači “zašuti”. No, malo vulgarnije.

19. WTH

WTH u prijevodu znači “što, dovraga”. Koristi se kada želite prikazati intenzivan osjećaj nevjerice.

20. SWAG

SWAG je jedan od najčešće korištenih slang riječi među tinejdžerima. On prikazuje stil odjeće ili postojanja. Swag je od normalne riječi postao tinejdžerski slang zahvaljujući popularnim hip hop pjesmama.

Komentari