Disk koji čuva podatke 14 milijardi godina

Piše
Mateo Galić

Oct 01, 2017

Naučnici sa Optroelektroničkog istraživačkog centra Univerziteta u Southamptonu stvorili su nanostrukturirane staklene diskove koji mogu pohraniti podatke i držati ih milijardama godina. 

Svi mi spremamo određene podatke i fotografije na optičke diskove ili druge uređaje za pohranu podataka. Međutim, vrlo je velika opasnost kako podaci ovako spremljeni mogu “strunuti” odnosno nepovratno nestati. Ako želite, a vjerojatno vas većina želi, da vas određene fotografije nadžive, donosimo vam dobru vijest, stvoren je disk za “vječno” pohranjivanje podataka.

1

Naučnici iz Southamptonu stvorili su nanostrukturirane staklene diskove koji mogu pohraniti podatke i držati ih milijardama godina. Ogromne količine podataka zapisuju se na mali stakleni disk koristeći laser za pisanje.

Radi se o petodimenzionalnim (5D) digitalnim podacima. Osim položaja podataka, bitne su i veličina i orijentacija. Stakleni diskovi za pohranu imaju kapacitet od nevjerovatnih 360 terabajta, stabilni su do temperatura od 1.000 stupnjeva Celzijusa, a očekuje se kako će biti u stanju držati podatke netaknutima punih 13.8 milijardi godina na sobnoj temperaturi. 

2

Ovo otkriće otvara novu eru vječne pohrane podataka, jer ovi diskovi imaju neograničeno trajanje, a najveću korist će imati muzeji, knjižnice i razni nacionalni arhivi.  

Do sada su na ovaj način sačuvani važni dokumenti: Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Magna Charta i Biblija kralja Jamesa. Izumitelji trenutno traže tvrtke koje bi pomogle u donošenju ove tehnologije  na tržište.

3

Foto: YouTube

Još se ne zna kade će se ovi diskovi pojaviti na tržištu te kolika će biti njihova cijena. Ne vjerujemo da će ih običan čovjek moći lako kupiti ali pričekajmo.

Komentari