O mom faksu – Šumarski fakultet

Piše
Ana Leko

Oct 23, 2015

Jesen je očito vrijeme za proslave Dana fakulteta. Danas se obilježava Dan Šumarskog fakulteta, pa nam je student Krešimir Popić pomogao da predstavimo i ovaj faks.

Šumarski fakultet kroz povijest

Priča o Šumarskom fakultetu seže još u daleko 19. stoljeće. Ako vas zanimaju detalji pročitajte ih na webu Fakulteta, a mi ćemo vam ukratko reći da je Šumarski fakultet danas međunarodno prepoznatljiva institucija u školovanju visokostručnih kadrova za potrebe šumarstva, prerade drva i proizvodnje namještaja. U svoje djelovanje kroz godine Šumarski fakultet je utkao svoju slavu prošlost i djelovanje prethodnika. Moderno šumarstvo je znanost, posao i umijeće djelovanja i čuvanja šuma te s njime  povezanog zemljišta za trajnu dobrobit gospodarstva, društva i fakulteta.

Dan Fakulteta

Danas se obilježava 117. obljetnica Šumarskog fakulteta, a obilježit će se svečanom sjednicom s početkom u podne u Velikom amfiteatru nove zgrade. Program će započeti pozdravnim govorom dekana prof. dr. sc. Vladimira Jambrekovića, a nastavit će se govorom uzvanika i dodjelom nagrada te prigodnim domjenkom. Uz to, cijelo prijepodne će se na Fakultetu održavati znanstveno-stručna predavanja.

Svečanosti proslave Dana fakulteta nazočit će rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagićprorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Miloš Judaš i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

Student o studiju

Dvadesetpetogodišnji Krešimir Popić student je na diplomskom studiju Šumarskog fakulteta, smjer Uzgajanja i uređivanje šuma s lovnim gospodarenjem. Za našu rubriku O mom faksu ispričao nam je kako je studirati na tom fakultetu, koji sve smjerovi postoje, udruge, studentske aktivnosti i koji su mu planovi nakon diplome.

Kako je studirati na Šumarskom fakultetu

Šumarski fakultet ne mogu opisati kao nekakav pretežak faks. Jednostavno treba dobro uskladiti vrijeme izrade vježbi i obaveza na fakultetu sa svojim slobodnim vremenom.

Izazovi na faksu

Kao izazove na fakultetu izdvojio bih najteže kolegije kao što su Dendrologija, Šumarska entomologije i Osnivanje šuma. Ovi su kolegiji dosta opširni i sadržavaju puno informacija koje su važne kao podloga za ostale stručne predmete.

Koje su prednosti studiranja na tom fakultetu

Definitivno kao veliku prednost svoga fakulteta izdvojio bih terenske nastave na kojima imamo priliku primijeniti teorijski stečeno znanje, a pruža nam se i mogućnost boljeg upoznavanja jednih s drugima i s materijom koja će nam jednoga dana biti struka.

Smjerovi na Šumarskom fakultetu

Na preddiplomskom studiju mogu se odabrati smjerovi: Šumarstvo, Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša i Drvna tehnologija.

Na diplomskom studiju postoje:

  1. Diplomski studij Šumarstvo – Smjer Uzgajanje i uređivanje šuma s lovnim gospodarenjem                                                          – Smjer Tehnike, tehnologije i management u šumarstvu
  2. Diplomski studij Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša
  3. Diplomski studij Drvnotehnološki procesi
  4. Diplomski studij Oblikovanje proizvoda od drva

Studentske udruge, projekti i aktivnosti

Studenti Šumarskog fakulteta vrlo su aktivni u Lovačkoj sekciji, Informativnoj sekciji i Sportskim sekcijama.

Također, postoje radionice poput Šuma okom studenta gdje se rade izložbe slika koje su zabilježili studenti u slobodno vrijeme ili tijekom terenskih nastava. Održavaju se i radionice vezane za gostujuća predavanja profesora iz Beča i Slovenije.

Osobni plan

Što i kako nakon diplome

Krešimir Popić profesionalno bi se najviše volio zadržati u području ekologije i zaštite šuma. Držimo mu fige da si tu želju i ostvari. 😀

Savjeti za brucoše

Ako upišete Šumarski fakultet, smatram da nećete požaliti, steći ćete puno novih prijateljstava, a imati priliku putovati zbog terenskih nastava te upoznati sva bogatstva Lijepe naše. Isto tako smatram da je sektor šuma i zaštite prirode općenito jedan od onih koji će se sve više razvijati i pružati nova radna mjesta u budućnosti.

Kontakti

Šumarski fakutet Sveučilišta u Zagrebu

Svetošimunska cesta 25

Tel: 01/ 2352 555

Web: www.sumfak.unizg.hr

e-mail: sumarski-fakultet@zg.t-com.hr

Studentska referada

Studentska referada je mjesto prvog upisa na Fakultet ili upisa više godine studija, mjesto na kojem se testiraju semestri i izdaju uvjerenja i rješenja za ostvarivanje studentskih prava.

Vlasta Dvorščak – voditeljica 
tel: +385 1 235 2400
email: dvorscak@sumfak.hr

Branka Devčić 
tel: +385 1 235 2575
email: devcic@sumfak.hr

Mirjana Prša 
tel: +385 1 235 2516
email: prsa@sumfak.hr

Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati.

Komentari