Djed Mraz – starac koji je ukrao Božić

Piše
Maja Baričević

Dec 10, 2016

Donosimo vam priču kako je Djed Mraz, starac s poremećajem ličnosti, izbacio iz igre sveca i postao ikona današnjeg tradicionalnog Božića u kojeg vjeruju djeca diljem zemaljske kugle.

Naša priča počinje davno, oko 280. godine u Maloj Aziji. U malom gradiću Patari rodio se Nikola. Danas ga svi znamo pod imenom Sveti Nikola.

Biskup Nikola, prema pričama, bio je dobrotvor i čudotvorac. Najpoznatija priča o njemu govori kako je spasio tri kćeri siromašnog oca od sigurne prostitucije. Noću im je kroz dimnjak ubacivao zlatnike, koji su služili kao miraz djevojkama, a padali su u čarape koje su se sušile na kaminu. Vjerovatno je zbog toga ostao običaj da se za Božić vješaju čarape iznad kamina.

Blagonaklon i empatičan prema siromašnima jako je volio darivati djecu u sirotištima. Tako bi im, dok su spavali, poskrivečki ubacivao voće i bombone zamotane u šarene papiriće u njihove čizmice.

Sv. Nikola je postao svetim zbog svojih dobrih dijela i skromnosti. Bio je čudotvorac, moralna vertikala, dobrotvor, te je postao zaštitnikom djece, mornara, studenata, putnika i siromaha. Njegov spomendan je na dan njegove smrti, 06. prosinca, a Djed Mraz i Božić nemaju nikakve veze s njim. Ili imaju?

Kako je onda nastao Djed Mraz?

Ti Ameri! Imaju bujnu maštu pa su nam opet prodali priču.

Clement Moore je bio djed mrazprofesor na teološkom fakultetu u New Yorku i 1822. godine napisao je pjesmu A visit from St. Nicholas. Inspiriran svetim Nikolom i pričama o Sinterklassu i Odinu iz njemačkih i nordijskih priča, dodao je još neke svoje elemente i složio priču za koju nije ni slutio da će izmijeniti povijest.

U njegovoj priči Nikola je bio sretan, simpatičan i debeljuškasti vilenjak. Nosio je bradu i plavu hoodicu s remenom. Imao je leteće saonice koje je vuklo osam minijaturnih sobova i kojima je obilazio kuće te kroz dimnjak ubacivao poklone u čarape koje su visjele na kaminu. Iako je Moore napisao pjesmu da zabavi svoju obitelj, ona je postala jako popularna, te je 1823. godine izdana u bezbroj primjeraka pod poznatijim imenom The Night Before Christmas.

Kako je vrijeme prolazilo, Djed Mraz je dobivao sve više dodataka. Thomas Nast, karikaturist 19. stoljeća, učinio je niz crteža za Harper Weekly. Nastova vizija Djedice je da živi na Sjevernom polu sa svojom Bakom Mraz. Tamo ima radionicu za izradu igračaka i veliku knjigu ispunjenu s imenima djece koji su bili dobri ili nestašni.

djed mraz i saonice

1921. godine Norman Rockwell, američki umjetnik, oblači Djeda Mraza u crveno-bijelo odijelo.

djed mraz coca cola1931. godine u priču ulazi gigant među pićima – Coca-Cola. Upotrijebivši Djeda Mraza kao svoje zaštitno lice u bojama koje od početka predstavljaju to slatko mjehuričasto piće stvorili su neizbrisivi lik zadnjih 85 godina.

Krađa identiteta?

Tako je kroz povijest Djed Mraz mijenjao izgled, izbacio sv. Nikolu i Isusa. Umanjio pravo značenje Božića, komercijalizirao ga i prevario generacije.

Procijenite sami, no nama se čini da je ova priča o Santa Clausu, Sinterklaasu, Odinu, Djedu Mrazu, Djedu Božičnjaku, Božić Bati, kako god se on zvao, obična krađa povijesti i pravog identiteta Božića.

Izvori: wikipedija, unmuseum.org

Komentari