Dobrodošli u Dolinu konoplje

Piše
Mateo Galić

Jul 11, 2016

Konoplja (Cannabis) je rod biljaka iz obitelji konoplji. Konoplja je jedna od prvih biljaka na svijetu koju je čovjek počeo koristiti i za druge potrebe, osim za prehranu. U Kini je korištena još prije najmanje 10.000 godina.

“Ma”, kako Kinezi nazivaju konoplju, davala im je vrlo ukusno i hranjivo sjemenje, a vrlo rano su naučili i koristiti gotovo neuništivo vlakno koje se dobije od njenih stabljika. Još u “Shen nung pen Ts’ao king”, knjizi s kineskim medicinskim i poljoprivrednim uputama, nastaloj vjerojatno negdje u vrijeme početka nove ere, autor opisuje kako koristiti konoplju kao sredstvo protiv malarije, reume niza drugih zdravstvenih tegoba.

seedling-1062908_1920

Biljka koja se mogla koristiti na toliko načina, brzo raste i ima listove koji liče na šaku, smatralo se da može biti samo božanskog. Zato nije neobično da se konoplja u hinduističkim obredima koristi kao zaštita od zla. Prema vjerovanju, Buda se na svom putu prema prosvjetljenju hranio samo sjemenkama konoplje (sjemenke nemaju halucinogena svojstva).

Ovu biljku ne ograničavaju klimatski uvjeti jer se izvanredno dobro prilagođava tlu i klimi mijenjanjem svojih morfoloških i fizioloških osobina.

Konopljino se vlakno odlikuje velikom čvrstoćom, elastičnošću, dugotrajnošću i otpornošću na vodu, pa se upotrebljava za proizvodnju užadi, konopca, jedara, platna, izradu odjeće i obuće, cerada, šatora, ribarskih mreža, vatrogasnih cijevi i opreme, vreća, konjske sprežne opreme itd.

Muške biljke imaju veći postotak vlakna i vlakno im je bolje kakvoće od vlakna ženskih biljaka. Nakon dobivanja vlakna ostaje drvenasti dio stabljike koji se koristi za izradu papira, celuloze, izolacijskog materijala te se upotrebljava i za ogrijev.

Konopljino sjeme ima više od 30 % ulja, pa se od njega dobiva ulje koje se može upotrebljavati u ljudskoj prehrani. Ulje je lako sušivo, pa se upotrebljava za proizvodnju boja i lakova, a sjeme se koristi za hranu peradi i ptica.

seedling-1062906_1280

Drvenasti dio stabljike konoplje koristi se za izradu papira (papir za cigarete, vrijednosnog papira, papira za Bibliju, masnog papira, posebnog papira za slikarstvo, izolacijske trake za električne kondenzatore, posebnog netkanog papira, papira za filtere, filtri za kavu i vrećice za čaj). Konopljina vlakna služe za izradu kočnog mehanizma i unutrašnjih obloga automobila.

Čajem od samljevenog sjemena nekad se liječila upala mokraćnih putova, a služio je i kao oblog pri ubodima i oteklinama. Njime su se liječile i bolesti poput upale krajnika, groznice, nesanice, bradavica i opadanja kose.

Jačina droge od konoplje (marihuana) uvjetovana je količinom THC-a koju sadržava. Što je više THC-a, to je droga opojnija i štetnija.

Od 15. listopada 2015. godine, u Hrvatskoj se može koristiti indijska konoplja u medicinske svrhe jer je na snagu stupio pravilnik Ministarstva zdravlja kojim se dopušta njezino korištenje za oboljele od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Jedan od najpoznatijih web shopova za prodaju zdrave hrane, Dolina konoplje, projekt tvrtke Alfa Koncept d.o.o. iz Zagreba, nastao je iz želje za spajanjem čovjeka i davno zaboravljene kulture industrijske konoplje.

Untitled

Dolina konoplje osim promocije kulture industrijske konoplje bavi se i proizvodnjom i prodajom hrane i kozmetike od industrijske konoplje po najvišim standardima i najbolje kvalitete. Posjeduju vlastiti ekološki uzgoj industrijske konoplje te najnaprednije tehnologije za preradu i proizvodnju.

Web shop Dolina konoplje

Ovih dana Dolina konoplje otvorila je svoja vrata registriranim članovima portala x-ica.com gdje sve svoje proizvode nudi uz nevjerojatan popust od 25%.

Više o tome pročitajte ovdje.

Komentari