Europska noć istraživača

Piše
Petra Haleš

Sep 16, 2019

„Europska noć istraživača“ u Republici Hrvatskoj dio je inicijative koja se održava posljednjih desetak godina u gradovima diljem Europe zadnjega petka u mjesecu rujnu.

Četiri hrvatska grada bili su domaćini Europske noći istraživača u 2018. godini (Zagreb, Split, Pula i Rijeka), a ove godine priči se pridružuje i Osijek.

Osamnaest hrvatskih institucija iz sustava znanosti, visokoga obrazovanja, javne uprave i privatnog sektora provodi projekt te će sudjelovati u organizaciji i ovogodišnje Europske noći istraživača 27. rujna 2019. godine od 17 do 22 sata na sljedećim lokacijama:

  • Zagreb – Europski trg, Tunel Grič
  • Osijek – Dvorište Rektorata
  • Rijeka – Tower Center Rijeka
  • Split – Podrumi Dioklecijanove palače, Riva

Europska noć istraživača okupit će na frekventnim mjestima navedenih gradova hrvatske znanstvenice i znanstvenike koji će interaktivnim sadržajem djeci i odraslima približiti znanost i svoj rad. Posjetitelji će kroz aktivnosti usmjerene uglavnom mlađoj populaciji (učenicima, studentima, mladim znanstvenicima i inovatorima), ali i svima ostalima, imati mogućnost učiti kroz igru i prezentacije, zabavljati se i sudjelovati u nagradnim igrama i bogatom programu.

Riječ je o projektu u trajanju od 15 mjeseci koji je financiran u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020., provodi se između 18 partnera, a jedan od glavnih organizatora i partnera za Zagreb je Sveučilište u Zagrebu sa svojim fakultetima: Agronomski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Filozofski fakultet, Geodetski fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet i Tekstilno-tehnološki fakultet. Sudionici u zagrebačkom programu su još i Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Institut ‘Ruđer Bošković’, Hrvatsko katoličko sveučilište, Institut za društvena istraživanja i Institut za fiziku.

Projekt je nastao europskom inicijativom kojom se želi ukazati na važnost znanstvenoga istraživanja u svakodnevnom životu te uzbudljivost i zanimljivost znanstvenoga života i profesije.

Videozapis s Europske noći istraživača u 2018. godini možete pogledati na linku.

Za više informacija o samome projektu svoje upite možete poslati na adresu: ERN_upit@mzo.hr.

Izvor: unizg.hr

Komentari