Stakleni most izdržao sve udarce

Piše
Mateo Galić

Jul 03, 2016

Most dužine 430, širine 5,8 i visine 300 metara, nalazi se u Zhangjiajieu, u kineskoj provinciji Hunan i jedna je, iza kineskog zida, od najvećih atrakcije ove države.

Most se nalazi iznad doline, a preko njega istovremeno može prelaziti 800 ljudi. Pripada mu deset svjetskih rekorda u kategoriji mostova, a prvi i jedini je u svijetu koji koristi magnetnu, vodenu i električnu stabilizaciju.

Capture

Turisti koji su posjetili most u Zhangjiajieu u kineskoj provinciji Hunan pokušali su ga uništiti udarcima maljem i prelaskom automobilom preko njega. Iako je macola teška 5,5 kg ostavila traga, odnosno pukotine, most je i dalje ostao siguran. To je potvrđeno i nakon što je potpuno sigurno preko njega prešlo vozilo teško dvije tone.

Capture

Kako se most pri jačim vjetrovima dosta ljulja, događa se da poneki posjetitelj “‘zaglavi” paraliziran od straha, tada “uskače” posebno obučeno osoblje koje će ga potaknuti da pređe most do kraja. Najbolja motivacija da turisti nastave dalje je kada im kažu neka misle na osobu koja čisti staklo s donje strane.

Također, most posjeduje i najvišu platformu na svijetu za bungee jumping, kao i najstrmiji zipline.

Komentari