Govornička škola Debatnog kluba Ekonomskog fakulteta

Piše
Mateo Galić

Aug 28, 2019

Debatni klub Ekonomskog fakulteta u Zagrebu već petu godinu zaredom organizira projekt Govornička škola, u gradu Crikvenici, u periodu od 4. do 6. listopada.

Zašto se bojimo reći što mislimo?

Što je toliko strašno u našim mislima da ih nismo sposobni prezentirati na van? Tko nam je ukrao samopouzdanje?

Glosofobija, odnosno strah od javnog nastupa, prema mnogim istraživanjima drži prvo mjesto na ljestvici strahova modernog doba, na ovom neslavnom pijedestalu povremeno ga zamijeni samo strah do smrti. Zašto se baš toliko bojimo javnog nastupa i općenito istupa pred publikom da bismo doslovce radije umrli?

Strah od javnog nastupa zapravo je kombinacija nekoliko različitih strahova. Strah od sramoćenja, neuspjeha, nepredviđenog, no glosofobija je najčešće samo uzrok nedovoljne vjere u sebe, manjka samopouzdanja ili nedovoljno uvježbanih komunikacijskih vještina. Evo zašto strah od javnog nastupa zapravo uopće ne bi trebao biti strašan.

Nitko nije rođeni govornik, zdravom čovjeku treba i do dvije godine da ostvari konkretan oblik komunikacije, komunikacijske vještine i govorničke sposobnosti, kao i sve ostale, moguće je naučiti. Rijetko koje poznato lice, bilo na političkoj, glumačkoj, televizijskoj ili kakvoj drugoj sceni nije trebalo pomoć komunikologa, fonetičara, logopeda i cijele vojske komunikacijskih stručnjaka ne bi li njihovi govori i nastupi zvučali i izgledali uvjerljivo i prirodno. Uistinu je malo onih kojima trema ne pomrsi planove, čija je uvježbanost nadjačala taj iritantan strah.

1

Rješenje ovog problema svakako ne bi trebalo biti mirenje s činjenicom da se cijela populacija bori s istim strahom ili skrivanje iza hrpe papira, mailova, poruka i svega ostalog što omogućava bijeg od žive komunikacije. Pobijediti strahove, ovladati svojim vokabularom u vidu privatne i poslovne komunikacije može biti vrlo jednostavno, profesionalno, a istovremeno nadahnjujuće i zabavno.

Govornička škola Debatnog kluba Ekonomskog fakulteta u Zagrebu pravo je rješenje. Debatni klub Ekonomskog fakulteta u Zagrebu studentska je udruga, a svoje djelovanje zasniva na debati, javnim nastupima, strukturiranim i argumentiranim raspravama čija tematika obuhvaća široki spektar sektora i područja poslovnog djelovanja. Njihov najveći takav projekt je Govornička škola koja će ove godine doživjeti svoje peto izdanje. Ovo jubilarno izdanje konferencije ostat će zapamćeno i po tome što će ove godine po prvi puta poprimiti međunarodni karakter.

Govornička škola 2019 održat će se u gradu Crikvenici, u periodu od 4. do 6. listopada, a obogatit će ju sudjelovanje više od 100 mladih i ambicioznih ljudi uključujući studente sa svih sveučilišta Republike Hrvatske i susjednih zemalja koji shvaćaju važnost usavršavanja svojih govorničkih kompetencija i javnog nastupa uopće. Predavači i mentori ovoga projekta redom su priznati pojedinci svoje struke, pripadnici akademske zajednice, profesori na vodećim hrvatskim fakultetima predvođeni jednim od najpoznatijih hrvatskih komunikologa, Kristijanom Sedakom.

2

Realizaciju ovogodišnje Govorničke škole podržavaju, u ulozi pokrovitelja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Konzulat Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske British Embassy Zagreb čiji će veleposlanik Nj. E. g. Andrew Stuart Dalgleish biti ujedno i jedan od predavača konferencije. Također, projekt financijski i sadržajno podupiru HAMAG BICRO, OTP banka, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Grad Crikvenica, Turistička zajednica Grada Crikvenice i Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Ovaj je projekt do sada nagrađen s dvije Posebne dekanove nagrade, no to nije zasitilo ove mlade organizatore u njihovoj misiji da kvalitetu samoprezentacije u vidu javnog nastupa dovedu do savršenstva i isto omoguće onima koji svoj glas i dalje skrivaju iza crvenila na licu i znojnih dlanova.

Program konferencije koncipiran je s naglaskom na rad u malim grupama te individualnim radom s mentorima. Dani konferencije ispunjeni su interaktivnim radionicama, a oni najhrabriji koji se odvaže sudjelovati u završnom natjecanju u pripremanju i držanju govora, osim životnog iskustva pobjede nad strahom, mogu osvojiti i mnoge vrijedne nagrade.

Prijave su otvorene do sredine rujna putem poveznice http://bit.ly/prijavnicaGS2019 , a sve dodatne informacije dostupne su na sljedećoj poveznici http://bit.ly/govornickaskola2019 , te na službenim Facebook i Instagram stranicama Debatnog kluba EFZG i Govorničke škole.

Komentari