I Rijeka dobiva nove studentske paviljone

Piše
Ana Leko

Jan 06, 2016

Sveučilištni kampus u Rijeci bit će bogatiji za tri studentska paviljona. Vanjski radovi su pri kraju, uskoro počinje unutarnje uređenje, a useljavanje sudenata predviđeno je za srpanj.

U riječkom Sveučilišnom kampusu radovi su u punom jeku. Sva tri buduća studentska paviljona dostigla su svoju konačnu visinu, a paviljon 1 je počeo poprimati i konačan izgled. Uskoro će započeti postavljanje podova, keramičarski i ličilački radovi, prenosi Novi list.

Izgradnja triju paviljona studentskog smještaja tek je prva faza projekta izgradnje studentskog smještaja, jer, prema inicijalnom planu Sveučilišta, u Kampusu bi se trebalo izgraditi još sedam paviljona i to većeg standarda, što podrazumijeva jednokrevetne studentske sobe sa zasebnim sanitarnim čvorovima.

Završetkom prve i druge faze izgradnje na području Kampusa živjelo bi 1500 studenata, a plan je da se izgradnja financira iz strukturnih fondova. Međutim, trenutno u operativnim programima nema prostora za financiranje novih studentskih paviljona.

Grade se tri studentska paviljona u Rijeci: Useljenje studenata planirano za srpanjhttp://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Grade-se-tri-studentska-paviljona-u-Rijeci-Useljenje-studenata-planirano-za-srpanj

Posted by Novi list on Friday, January 1, 2016

Radovi idu prema planu, a važno je spomenuti i da se ova investicija od 175 milijuna kuna financira kroz Europski fond za regionalni razvoj, što se za sad plaća nesmetano.

Rok za dovršetak radova je 15. svibnja nakon čega slijedi opremanje objekata namještajem, informatičkom opremom i sitnim inventarom kako bi sve bilo spremno za srpanj i domaćinstvo Rijeke Europskim sveučilištnim igrama.

Budući paviljoni će biti peterokatnice sa 754 ležaja, a paviljon 1 će imati 65 blokova dvokrevetnih soba, 32 jednokrevetne sobe i 5 soba za osobe s invaliditetom.

Blok sobu koristit će četvero studenata, a riječ je o sobi koja se sastoji od dviju soba, ulaznog prostora, kupaonice, wc-a, kuhinje i loggie, ukupne površine 46,5 četvornih metara. Od posebnih sadržaja u paviljonu 1 nalazit će se trim kabinet s popratnim sadržajima, površine 550 četvornih metara, kao i prostor za bicikle.

Paviljon 2, slične ukupne površine od 6.782 četvorna metra, također će imati 65 blokova soba i 5 soba za invalide, ali i 24 apartmana za nastavnike te će objekt raspolagati s 289 ležajeva, a od posebnih sadržaja taj će paviljon imati učionice te prostor za bicikle.

Površinom najmanji paviljon 4 imat će 168 ležajeva raspoređenih u 42 bloka dvokrevetnih soba, a na 4.909 četvornih metara smjestit će se i tehnički pogon, centralna praonica rublja, samoposlužna praonica za studente sa strojevima na žetone, kao i studentski centar sa svim svojim sadržajima, od ureda ravnatelja do studentskog servisa, koji će i upravljati svim objektima.

Dovršetkom gradnje sva tri paviljona procjenjuje se da će osigurati studentski smještaj za 40 posto studenata koji dolaze na studij u Rijeku, te će se omogućiti jednakost studenata u programima razmjene u cilju veće integracije u europski istraživački prostor.

Cijeli tekst o gradnji studentskih paviljona u Sveučilišnom kampusu u Rijeci možete pročitati na internetskim stranicama Novog lista.

Foto: Mario Fajt, Flickr

Komentari