Imena 3.505 Hrvata lansirana na Mars

Piše
Vedran Mikulić

svibnja 06, 2018

Američka svemirska agencija NASA lansirala je danas letjelicu “Insight” ka Marsu koja treba istražiti misterioznu unutrašnjost “crvene planete”. Zanimljivo je da se u njoj nalazi i čip sa 2.429.807 imena ljudi sa Zemlje.

Letjelici “Insight” bit će potrebno više od šest mjeseci da prijeđe 485 milijuna kilometara do Marsa, gdje će izvoditi geološka iskopavanja i pokušati izmjeriti podrhtavanja tla.

“Insight” je u potpunosti opremljen za prikupljanje uzoraka s dubine od pet metara, a po prvi put će na Mrsu biti postavljen seizmometar kako bi se došlo do ključnih informacija o brojnim zemljotresima na toj planeti.

U letjelici se nalazi i čip sa 3.505 imena osoba iz Hrvatske, 2.835 imena iz Srbije, 1.278 imena iz BiH i 128 imena osoba iz Crne Gore.

Najviše imena, oko 600.000, ima iz SAD, na drugom mjestu je Kina sa 260.000 imena, a potom slijede Indija, Velika Britanija, Turska, Italija, Njemačka i Rusija.

Navodi se kako je riječ o rezultatu kampanje koja je trajala godinama, a sve što je trebalo uraditi je da se mail Nase pošalju osnovni podaci kako bi se zabilježilo ime osobe koja želi biti dio ove misije.

“Insight” je lansiran iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji, što je prvo polijetanje jedne međuplanetarne misije van čuvenog Cape Canaverala na Floridi, odnosno prvo sa zapadne američke obale.

Komentari