7 jednostavnih savjeta za zdrave i ljepše zube

Piše
Lorena Sikavica

svibnja 14, 2018

Uobičajeno se kaže da su oči ogledalo duše. Za zube se može reći kako su ogledalo zdravlja.

Zdravlje zubi je neophodno za zdravlje cijelog organizma, jer svaki bolestan zub, krvarenje desni ili gubitak zuba koji nije nadomješten prouzrokuje cijeli niz problema u organizmu. Bolestan zub je leglo mikroorganizama koji putem cirkulacije dospijevaju u razne dijelove tijela i tako uzrokuju mnoge bolesti; upale bubrega, sinusa, jajnika, gubitak kose itd.

Jedite više sirove neobrađene hrane i dobro sažvačite hranu

Sirova neobrađena hrana poput voća i povrća osigurava optimalan unos elemenata potrebnih za zdravlje zubi. Jedan od razloga problema sa zubima i usnom šupljinom (uz povišenu kiselost organizma) je i slabo ili nedovoljno korištenje zubi.

Bilo koji dio tijela koji se ne koristi, ili slabije koristi, vremenom oslabi. Isto je i sa zubima. Ako jedete puno obrađene hrane koja je mekana, nemate potrebu za žvakanjem i na taj način zubi oslabe.

Ako to želite promijeniti, počnite više žvakati hranu i jesti sirovu neobrađenu hranu (voće, povrće, orašaste plodove) koja je puna vlakana te će vas to natjerati da više žvačete. Žvakanje hrane je jako bitno (ne samo iz razloga proizvodnje sline) već zato što žvakanje poboljšava cirkulaciju zubi i detoksifikaciju usne šupljine.

Nakon glavnog obroka žvačite klinčić

Klinčić ima iznimna medicinska svojstva. Budući da sadrži antimikrobna, antiseptička, antivirusna i energizirajuća svojstva, često se upotrebljava u pripravcima za higijenu usne šupljine.
Pokazano je kako doprinosi ublažavanju zubobolja i upale desni. Klinčić se od davnina koristi za uklanjanje lošeg daha.

U nekim područjima Zemaljske kugle stomatolozi koriste njegovo ulje za dezinfekciju zuba prije operacije. Klinčiće možete kupiti u svakoj trgovini. Nakon svakog ručka možete uzeti jedan klinčić u usta, držati ga u ustima dok ne omekša, a zatim možete lagano grickati. Kada ga skroz usitnite, možete progutati.

Mućkajte suncokretovo ulje barem 40 dana

Ovo je zanimljiva terapija koja potječe iz indijske medicine koja je stara preko 5000 godina. Metoda je veoma jednostavna i donosi dobre rezultate cijelom organizmu, a zubi već nakon tjedan dana postaju čvršći i bjelji, nestaje upala desni i sluznice usta.

Metoda mućkanja

Kako mućkati? Važno je napomenuti da se mućkanje ne provodi s bilo kakvim uljem, već hladnim prešanim nerafiniranim uljem suncokreta (možete ga kupiti u bilo kojoj biljnoj ljekarni), iako možete koristiti i maslinovo ili sezamovo ulje.

Ujutro natašte uzmite čajnu žličicu navedenog ulja u usta te mućkajte od 10 do 20 min (nikako manje od 10). Nakon 10 do 15 minuta mućkanja, stvorit će se bijela emulzija (znak da je ulje izvuklo razne toksine iz organizma), koju trebate ispljunuti (nikako progutati dio), te nakon toga dobro isprati zube i usnu šupljinu.

Ako želite mućkati više puta dnevno radi bržih rezultata, važno je samo da se mućkanje provodi prije jela.

Pijte dovoljno vode

Dovoljna količina vode u organizmu će održavati njegovu pH ravnotežu, što je idealna prevencija da ne dođe do problema sa zubima i usnom šupljinom.
Općenito kada se kaže da treba piti dovoljnu količinu tekućine, ne misli se na kavu, čajeve, sokove i slično. To se odnosi na čistu vodu. Dakle, idealno bi bilo popiti do 3litre vode dnevno, svaki 2h po čašu vode.

Odlično je kada vodu krenete ispijati odmah ujutro natašte, ako mućkate ulje,pa onda nakon mućkanja možete popiti dvije čaše vode.

Kako piti vodu?

Idealno je vodu zadržati par sekundi u ustima, malo je promućkati kako bi se povezala sa slinom i onda u malim gutljajima progutati. Takva voda će biti od veće koristi za organizam, jer voda povezana sa slinom u želucu poboljšava rad želudca i probavnih enzima.

Nadalje, kada vodu pijete polako i svjesno, na taj način ne ispirete samo elemente iz tijela već dajete vremena i da se elementi iz vode apsorbiraju u organizmu.

Važno:

Treća važna stvar je da ne pijete za vrijeme jela, već pola sata prije ili makar 2 sata nakon većeg obroka.

Naučite pravilno disati

Prvi korak u zdraviji život je upravo disanje. Dah je most koji povezuje tijelo i mozak, te jedina vitalna autonomna funkcija koja se svjesno može kontrolirati mozgom.

Zbog toga, onaj koji nauči kontrolirati dah, bit će sposoban kontrolirati i svoju vitalnu energiju, te balansirati rad ostalih organskih sustava tijela. Pravilno disanje je jedini način na koji tijelo može samoregulirati pH vrijednost u krvi kroz kontrolu razine kisika. Pravilnim dubokim disanjem organizam izbaci i do 70 % toksina.

Ispravnim disanjem opskrbit ćemo tijelo optimalnom količinom kisika i na taj način ukloniti sve preduvjete za stvaranje povišene kiselosti tijela koja je uzrok mnogim bakterijama, tumorima, problemima sa zubima i slično.

Osim toga, osoba koja pravilno diše je opuštenija, sretnija, puna pozitivne energije koju širi ljudima oko sebe, te je kao takva inspiracija svojoj okolini. A da bi imali zarazan osmijeh, povećajte sreću i elan jednostavnim vježbama disanja.

Kako pravilno disati?

Sjednite udobno (turski sijed, lotos, polulotos, a može i na stolici), ispravite kralježnicu, vrat i glava su u ravnom položaju. Neka vam tijelo bude stabilno, ali opušteno. Postavite dlan lijeve ruke na trbuh, a dlan desne na grudni koš.

Udahnite na nos, osjetite kako se trbuh puni zrakom i ide prema vani. Kada ste napunili trbuh, nastavite udisati i osjetite kako zrak ulazi u grudni koš i kako se grudni koš širi.

Izdišite na nos, osjetite kako zrak izlazi iz grudnog koša, te nakon toga iz trbuha pri čemu se trbuh giba prema unutra. To je jedan udah i izdah.

Dišite tako 5, 7 do 10 minuta, zatvorenih očiju sa potpunom pažnjom na disanje i pokrete trbuha i grudnog koša. Disanje treba biti nečujno. Neka vam prostor bude provjetren.

Idealno vrijeme za ovu vježbu je ujutro neposredno nakon buđenja, ali ju možete prakticirati u bilo koje doba dana (idealno na prazan želudac).

Hodajte barem 3 puta po 15 minuta dnevno

Općepoznato je da je tekućica čišća od vode stajačice. Isti zakon vrijedi i za naš organizam. Nedovoljno kretanja i fizičke aktivnosti uzrokuje slabiju cirkulaciju, zadržavanje negativne energije i pregršt problema koji se očituju i na zubima.

Da bi to izbjegli, iskoristite slobodno vrijeme i hodajte. Ako živite u zgradi s liftom, ne budite lijeni, motivirajte se i krenite „na noge“. Kad god imate viška vremena, hodajte na posao, u trgovinu, gdje god, ne samo da ćete poboljšati psihofizičko stanje, već ćete uštedjeti i novac.

Održavajte um pozitivnim – vodite mentalnu higijenu

Pozitivan um je temelj za dobro zdravlje i rješavanje raznih problema. Negativno razmišljanje, brige, čudni osjećaji i druga emotivna stanja samo povećavaju razinu kiseline u tijelu koja se manifestira na razne načine, pa tako i na zube.

Ukoliko se želite osloboditi negativne energije i kiseline, kao i drugog fizičkog i mentalnog „otpada“ te održati razinu pozitivne energije, osmjeh na licu i zdrave zube, poželjno je naučiti i redovito prakticirati bilo koju anti stres metodu.

Jedna jednostavna, zanimljiva, znanstveno dokazana i metoda sa brojnim pozitivnim učincima je meditacija na zvuk. Znanstveno je dokazano kako se prakticiranjem meditacije na zvuk razina kiseline smanjuje i do 4 puta brže nego za vrijeme ležanja i 3 puta brže nego za vrijeme dubokog sna. Također, prikazano je kako meditacija povećava pH sline (kiselija slina oštećuje caklinu), smanjuje bakterije u slini, te povećava minerale u slini. Budući da meditaciju na zvuk ne možete naučiti iz knjiga već je potrebna obuka od osposobljenog učitelja, nemojte čekati, investirajte u sebe jer investicija u zdravlje je najisplativija investicija.

Izvor: wish.hr

Komentari