“Kad dozvole aute bez vozača, imat ću gotov proizvod”

Piše
Domagoj Vušak

Oct 21, 2015

Mladi zagrebački student izumio je Gmobile, vozilo budućnosti koje će se samo parkirati ili doći po vas ako to od njega zatražite.

Iako ima tek 20 godina, student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Ivan Golubić, može se pohvaliti vlastitim izumom. On je, naime, izumio autonomni električni automobil budućnosti koji, za vrijeme sunčanih dana, može iskoristiti i solarnu energiju, a njegova tehnologija primijenjiva je na svim postojećim vozilima.

Gmobile“, kako ga je nazvao, može razviti maksimalnu brzinu od 49 kilometara na sat, a ima mogućnost upravljanja preko aplikacije.

– Gmobile je moja vizija budućnosti. Ideja je da studenti, poslovni ljudi ili prolaznici imaju mogućnost ući u vozilo koje je parkirano na solarnom punjaču, logirati se sa podacima te odvesti na svoju lokaciju, nakon čega će se vozilo potpuno samostalno vratiti na punjač. Druga je verzija da korisnik preko mobilne aplikacije poziva vozilo na svoju lokaciju. Razvijena je i razvija se inovativna tehnologija koja je primjenjiva na gotovo sva postojeća vozila – ispričao nam je 20-godišnji student iz Pisarovine nedaleko Zagreba.

IMAG0004

Od početne ideje do “ispitnog vozila” prošlo je gotovo dvije godine, a iza ovog proizvoda stoji mukotrpan rad, puno vremena i živaca i, naravno, financija.

– Financije sam riješio uz pomoć roditelja, kojima sam izrazito zahvalan. Pomogla je i Općina Pisarovina, kao i Tehničko veleučilište Zagreb koje mi je izašlo ususret – dodaje Ivan.

Vozilo je posebno po tome što se tehnologoija, koja se nalazi u njemu, može primijeniti na sva druga vozila.

Kada zakonom postanu dozvoljena vozila bez vozača, imam gotov proizvod koji se može plasirati na tržište i postati konkurentan – samouvjeren je Ivan.

IMG_20151009_193144

No, ovaj 20-godišnji zagrebački student ne misli stati na ovom. Budućnost donosi razvoj Gmobilea, ali i razvoj nekih novih inovacija.

– Vozilo će krajem mjeseca biti predstavljeno na velikoj međunarodnoj izložbi inovacija IENA u Nurnbergu, gdje se nadam nekom potencijalnom investitoru – iskren je Ivan.

Mladi inovator, koji je svojim proizvodom zapeo za oko mnogim potencijalnim investitorima, pravi je primjer kako se samo vjerom u sebe i mukotrpnim radom može doći do velikih rezultata.

IMG_20151015_115833

– Više od godine dana sam tražio i napokon pronašao način kako svoju ideju provesti u djelo. Samo treba ići naprijed, kucati na sva vrata i istovremeno razvijati svoju ideju – zaključio je Ivan Golubić, 20-godišnji inovator iz Pisarovine.

Ivane, želimo ti sreću!

Photo galerija (5 slika)

Komentari