Terry Fox – Utrka nade

Piše
Mateo Galić

Apr 12, 2016

Na današnji dan, 12.travnja 1980., Terrance Stanley Fox, kanadski sportaš, humanitarac i borac protiv raka, započeo je Utrku nade u St Johnsu, u Kanadi.

Capture

Terry Fox rodio se 28. srpnja 1958. godine u Winnipegu, u Kanadi.

Još kao dječak strastveno je volio sport, a posebno košarku. Iako je bio nizak za ovaj sport uskoro je svojom upornošću postao nabolji branič svoje srednjoškolske momčadi.

Pored košarke, “druga ljubav” su mu bili skokovi u vodu i plivanje gdje je također ostvario primjetne rezultate i osvojio brojne medalje. Zbog ljubavi prema sportu, nakon završene srednje škole, upisao je kineziologiju jer mu je životni san bio da jednog dana postane profesor tjelesnog odgoja.

3

12. studenog 1976. godine jedan događaj promijenit će ovom mladiću život i zauvijek uništiti njegove dječačke i mladenačke snove. Toga dana Fox je vozeći kući svoj automobil doživio prometnu nesreću, zabio se u kamion. Na prvi pogled nesreća nije imala teže posljedice, ali nedugo nakon nesreće Terry je počeo osjećati sve jaču bol u desnom koljenu. Već iduće godine Terryju Foxu dijagnosticiran je zloćudni tumor kostiju. U to vrijeme jedino liječenje ove bolesti bila je amputacija. Desna noga mu je amputirana nekoliko centimetara iznad koljena.

4

Tri godine nakon amputacije, Terry odlučuje trčati Maraton nade od obale Atlantskog do obale Tihog oceana, kako bi skupio novac za istraživanje liječenja raka. Ideja mu je bila skupiti 1 dolar od svakog kanadskog državljanina.

Utrka je počela 12. travnja 1980. godine kada je Fox umočio nogu u Atlantski ocean, a krajnji cilj bio mu je učiniti isto to, ali u Tihom oceanu.

2

Plan mu je bio pretrčati oko 42 km na dan. Nažalost, nije uspio. Metastaze raka proširile su se na pluća i nakon 143 dana trčanja morao je prekinuti maraton. Pretrčao je 5373 km kroz 6 kanadskih država.

28. lipnja 1981. godine Terry je izgubio bitku s ovom okrutnom bolesti i preminuo je u svojoj dvadeset i trećoj godini.

Na uspomenu na ovog nevjerojatnog mladića, svake godine, predzadnje nedjelje u rujnu, diljem svijeta održava se humanitarna utrka na kojoj se prikuplja novac za borbu protiv raka. Od tada pa do danas prikupljeno je preko 340 milijuna dolara.

6

Foto: YouTube

Utrka je čista formalnost, obično je između 5 i 15 km, a bitnije je sudjelovati nego istrčati utrku.

Za razliku od ostalih velikih dobrotvornih okupljanja, Terry Fox Run nema sponzorstvo velikih tvrtki jer je to u skladu s Foxovim željama da ne traži slavu ni bogatstvo od svojeg pothvata.

Tijekom svoje utrke kroz Kanadu, odbio je svaki ugovor koji su mu nudili (između ostalih i McDonald’s) jer je mislio kako će to odvratiti javnost od njegovog cilja stvaranja javne osviještenosti.

U Hrvatskoj se do sada održalo 16 utrka, na lokaciji jezera Jarun, gdje se od sada kupovinom majica prikupilo više od 4,5 milijuna kuna.

Vidimo se u rujnu na Jarunu!

Komentari