Kako “sigurno” otvoriti limenku pića?

Piše
Mateo Galić

Jun 26, 2016

Svakome se bar jedanput u životu dogodilo da se poprska prilikom otvaranja limenke pića, pogotovo ako se radi o gaziranom napitku. Može li se to spriječiti?

Jeste li primjetili da većina ljudi, a možda i vi, posve nesvjesno lupi prstima ili noktom po limenki pića prje nego što je otvori? Mislite da je to samo stvar navike, ali varate se, itekako je ovo korisno.

aluminum-87966_1920

Christoper Artur, profesor kemije na univerzitetu u Nottinghamu, opisao je proces prije i za vrijeme otvaranja limenke. Prije nego se otvori limenka mikroskopski mjehurići plina zalijepe se za unutarnje stijenke limenke. Kada ovi mjehurići dostignu određenu veličinu, odvajaju se od stijenki limenke i zajedno s tekućinom potiskuju se ka gore.

Capture

Kada se limenka naglo otvori, ovi mjehurići stvaraju još mjehurića i dolazi do ubzanog isticanja tekućine kroz otvor limenke.

Međutim, ako prije otvaranja limenke po njoj kucnemo prstima ili noktima, mjehurići plina će plutati po površini ali neće se desiti da nakon otvaranja ekspresno “izlete van”.

can-984851_1920

Koliko god je ovo čudna teorija odlučili smo je isprobati i na naše oduševljenje ovo funkcionira savršeno.

Ako ste mislili da ste do sada bez veze i iz navike lupkali po limenki prije otvaranja, sada znate da to ima svoju svrhu.

Komentari