Kreativne ideje za vesele pisanice na uskršnjem stolu

Piše
Kristina Jelić

Mar 24, 2016

Bojenje i dekoriranje pisanica vrlo je vesela i zabavna tradicija koju vežemo uz blagdan Uskrsa. Nedostaje li vam ovog Uskrsa ideja, pročitajte naše savjete za prirodno bojanje pisanica i ostale tehnika ukrašavanja.

Umjesto kupovnih boja, iskoristite namirnice biljnog porijekla s kojima možete dobiti žutu, smeđu, crvenu ili zelenu boju. Namirnice koje će vam pomoći obojati pisanice su lupine crvenog i žutog luka, cikla, listovi koprive ili maslačka.

Prirodno obojane pisanice

U široku posudu punu hladne (spriječit će pucanje ljuske) vode stavite kuhati jaja i dodajte 3 jušne žlice bijelog octa, a zatim i sastojke kojima želite obojati pisanicu. Pisanicu u žućkastim, svijetlosmeđim nijansama dobit ćete ako u jaja kuhana u lupinama smeđeg luka dodate tri čajne žličice kuhinjskog začina kurkume, šafrana ili currya. Želite li ukrasiti prirodno obojanu pisanicu, na jaje stavite list peršina ili neki drugi list, preko svega stavite najlonku i učvrstite krajeve najlonki koncem. Na kraju sve skupa kuhajte 15 minuta i ostavite da odstoji u vodi neko vrijeme kako bi boja bila što intenzivnija.

easter-267164_1920

Ubacite li u vodu s jajima listove svježe koprive ili maslačka, dobit ćete pisanicu u zelenim nijansama. Crvena jaja najlakše ćete dobiti ako ih kuhate u vodi u kojoj se kuhala cikla ili ako ih kuhate u vodi zajedno s puno lupina ljubičastog luka. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Obojana jaja vadite pažljivo i stavite ih na kuhinjski papir. Kada se posuše, premažite ih nauljenom vaticom.

Pisanice obojane lakovima za nokte

Pisanice obojane lakom za nokte zvuče jako dobro, a sigurno su jako lijepe i orginalne. Sve što vam je potrebno za ovu avanturu su:

 • jaja
 • lakovi za nokte različitih nijansi
 • plastična čaša s vodom sobne temperature
 • odstranjivač laka
 • čačkalica
 • gumene rukavice

marbled-1256473_1920

Postupak:

Više različitih boja laka ulijte u čašu s vodom koja nije prehladna ni pretopla, jer ako voda nije odgovarajuće temperature, lak će potonuti. Da bi ovo bojanje uspjelo, lak se mora raspršiti po površini vode. Boje razmutite čačkalicom, navucite rukavicu i umačite jaje u boju sa svih strana. Na kraju kad boja, odnosno lak, prekrije cijelo jaje, potopite ga na par sekundi i izvadite da se osuši. Ako niste koristili gumene rukavice, odstranjivačem laka možete skinuti zaostalu boju s ruku.

Bojanje i ukrašavanje pisanica uz pomoć gumica za domaćinstvo

Ako se ipak odlučite za bojanje jaja već gotovim, kupljenim bojama, donosimo vam jednu odličnu ideju koja se odnosi na gumice za domaćinstvo. Potrebna su vam:

 • jaja
 • posude
 • boja
 • gumice za domaćinstvo
 • ocat

Postupak:

Prokuhano jaje omotajte gumicama i do pola uronite u vruću vodu u kojoj ste prethodno otopili boju i dodali jednu čajnu žličicu octa. Tako do pola uronjeno jaje ostavite 5 minuta. Nakon toga ga posušite i uronite drugu polovicu na 5 minuta. Za još bolji efekt, možete miješati boje. Gumice s jaja skinite kad se ona potpuno posuše. Ako ste više vizualni tip, pogledajte cijeli proces bojanja u kratkom video tutorialu:

Sretan Uskrs!

Izvori: oblizeki.com i cafe.hr

Komentari