Zašto kukci vole knjige?

Piše
Antonia Hrgović

Apr 26, 2016

Za štetočine i napasnike, ili jednostavno ljigave bube, poput žohara, termita i moljaca ste čuli, no kakve veze ima srebrna ribica s kukcima? Pitanjima zašto kukci vole knjige, kako ih prepoznati i kako obnoviti oštećene knjige, bavila se izložba i radionica Knjige na meniju – kukci za stolom u NSK.

Suradnja Odjela Zaštite i pohrane Nacionalne i Sveučilišne knjižnici u Zagrebu i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu urodila je izložbom i radionicom Knjige na meniju – kukci za stolom, koja je u tijeku do srijede, 27. travnja. Ideja je istaknuti vrijednost zaštite knjižne građe i prikazati izazove s kojima se susreću stručnjaci koji se brinu o knjigama. No, nitko vas neće upozoriti na ličinke, kukuljice i ostale razvojne stadije kukaca s kojima ćete se neposredno susresti na radionici!

kukci u knjigama

Prilikom radionice, gledajući kroz mikroskop i slušajući studente s PMF-a, imate doslovno bliske susrete s kukcima koji su štetni za knjige, a njihovo uspješno prepoznavanje imate prilike na kraju dokazati kratkim kvizom na temu kukaca knjigoljubaca, za što u slučaju uspješnog polaganja dobijete jednu vrstu mini diplome o knjižnim insektima!

kukci

Kukci nastanjuju zemlju već više od 400 milijuna godina i ima ih gotovo 30 milijuna vrsta. Za one koji ih ne vole, evo još loših vijesti: zbog svoje visoke prilagodbe, insekti su jedna od najuspješnijih skupina životinja na svijetu. Vole mračna, vlažna, prljava i mirna mjesta gdje pronalaze hranu i njima povoljne uvjete za razvoj i sklonište. Knjige su izvor bjelančevina i ugljikohidrata za kukce. Papir, karton, drvo, koža, tekstil i krzno su, ovisno o vrsti kukca, prava poslastica za njih!

IMG_5697

A vi se sigurno pitate kakve veze ima srebrna ribica sa svim tim.

kukci

Srebrna ribica je vrsta kukca koja pripada redu trorepci četinaši, stručnog naziva, Lepisma saccharina. Česta je pojava u knjižnicama, obožava papir i škrob iz veziva knjiga, a kao odrasla živi samo 2-4 godine. Ako otvorite neku svoju godinama zapuštenu knjigu i primijetite nejednake udubine u koricama, izlomljene rubove i dijelove listova, to znači da je srebrna ribica imala gozbu na stranicama vaše knjige! Svaki od knjižnih napasnika ostavlja tragove na svoj način. Srebrna ribica je najprimitivnija od drugih knjiških kukaca predstavljenih na radionici: kožuškar, drvaš kuckar, duhanar, šareni kornjaš, sukneni moljac, žohar, termit. Zvuči li vam nešto poznato osim tri posljednja kukca?

Izdvojit ćemo još svima poznate žohare, za koje smo saznali da je vrsta zvana smeđi žohari ona koju najčešće nalazimo u pekarnicama i kućama, dok je američki žohar pridošlica na našim prostorima (Lošinj), koji nam je došao morskim putem (najčešće brodom) i tako se pridružio njemačkom i orijentalnom žoharu koji se već udomaćio u Hrvatskoj.
Ako ne želite ovakve sustanare, održavajte ne samo knjige, nego i čitav prostor, čistim i prozračnim (temperatura do 20°C i vlaga ispod 60%), a u slučaju infestacije stavite oštećenu knjigu u polietilensku vrećicu iz koje treba istisnuti zrak i dobro ju zatvoriti, ili se obratite najbližem konzervatoru-restauratoru. Zanimljivo je da redovito održavanje prostora pomaže u obrani od kukaca više od bilo kojeg sredstva za dezinsekciju.

kukci

Koji kukci vole tepihe, koje od njih možemo pronaći u smočnici, koji sliče pauku, a koji mogu letjeti, pogledajte na izložbi!

Komentari