Možete li se udebljati ako jedete puno voća?

Piše
Mateo Galić

Aug 19, 2020

Iako se voće smatra zdravom poslasticom iz prirode, stručnjaci se slažu da konzumiranje voća također zahtijeva umjerenost.

“Na kraće staze, kada jedemo voće, unosimo dijetalna vlakna, vitamine, minerale, vodu, elektrolite, fitokemikalije i antioksidanse. Dugoročno promatrano, dovoljan unos voća povezan je sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola. Konzumiranje voća povezano je i s reguliranjem tjelesne težine i smanjenim rizikom od pretilosti”, kaže Brooke Glazer, savjetnica za prehranu.

Prilično impresivno, ali to nije sve što konzumiranje voća čini našem tijelu.

Povećava razinu šećera u krvi

Prema nutricionistu Paulu Claybrooku, voće može povećati razinu inzulina, jer dok probavljate ugljikohidrate koje sadrži voće, vaš šećer se u krvi prirodno povećava.

“Ne brinite, ovo nije loše”, kaže Claybrook i objašnjava:

“Većina voća ima bar umjereni glikemijski indeks, što znači da se radi o postupnijem porastu šećera u krvi, praćenom stalnim padom – onakav kakav treba da bude.”

To je zato što šećer koji se nalazi u voću nije isti kao onaj koji se nalazi u krafni ili gaziranom soku, a koji se apsorbira gotovo trenutno.

Ali, važno je paziti na količinu voća koje jedete.

Glazer preporučuje da se pridržavate oko dvije do tri porcije dnevno. Jer konzumiranje velike količine voća može da dovede do problema poput nakupljanja viška kilograma, piše Eat This, Not That.

Može izazvati nadutost
Ne uzbuđujte se ako osjetite blagu nadutost odmah nakon konzumiranja voća. Iako je ovo jedna od neugodnijih nuspojava, stručnjaci kažu da je to prilično česta pojava.

“To je zbog visokog sadržaja vlakana u voću koja mogu da prouzrokuju i nadutost kod osoba koje imaju problem u razgradnji određenog voća”, objašnjava Glazer.

Puno je antioksidanasa

Razne vrste voća sadrže antioksidanse. Andres Ayesta, nutricionist – dijetetičar, kaže da agrumi sadrže vitamin C, mango je bogat beta karotenom, lubenica sadrži likopen, a bobičasto voće i jabuke imaju mnogo drugih važnih antioksidansa.

“Antioksidanti djeluju kao sredstva za uklanjanje slobodnih radikala u tijelu”, objašnjava Glazer i dodaje:

“Slobodni radikali prouzrokuju oštećenja i dovode do razvoja bolesti i prijevremenog starenja. Dakle, konzumiranje šarenog voća bogatog antioksidansima održat će nas zdravima i mladima”.

Claybrook dodaje da antioksidansi također jačaju imunološki sustav i smanjuju upalu.

“Oni pomažu imunološkom sustavu uklanjanjem slobodnih radikala s kojima imunološki sistem obično mora nositi”, objašnjava Ayesta.

Daje osjećaj sitosti

Prema riječima stručnjaka, to je zato što voće sadrži veliku količinu vode i vlakana. Ta kombinacija stvara volumen u vašem želucu, pa nam pruža osjećaj sitosti bez unosa puno kalorija.

Voće hidrira

Jeste li ste znali da jabuka sadrži čak 85 posto vode? Ili da se jagode sastoje od otprilike 92 posto vode? Budući da je voće bogato vodom, definitivno može pomoći u hidrataciji, posebno sorte poput dinje i ananasa, navodi Ayesta.

Pomaže tijelu u obavljanju osnovnih funkcija

Tijelo se oslanja na određene vitamine i minerale kako bi pravilno funkcioniralo, na sreću, voće je bogato upravo brojnim neophodnim hranjivim sastojcima.

“Voće pruža različite vitamine i minerale koji pomažu tijelu u mnogobrojnim metaboličkim procesima”, objašnjava Ayesta.

Foto: pixabay

Izvor: n1info

Komentari