Danas je međunarodni dan medicinskih sestara

Piše
Petra Haleš

svibnja 12, 2018

U spomen na datum rođenja Florence Nightingale, u svijetu se 12. svibnja obilježava Međunarodni dan medicinskih sestara.

Engleska bolničarka Florence Nightingale, na čiji se datum rođenja obilježava Međunarodni dan medicinskih sestara, smatra se začetnicom modernog sestrinstva u svijetu.
Inicirala je profesionalno obrazovanje medicinskih sestara i uvela metode njegovanja bolesnika i organizacije bolnica koje su prihvaćene u mnogim zemljama.

U Krimskom ratu polovinom 19. stoljeća Florence je organizirala bolnice pri britanskom ekspedicijskom korpusu i znatno je reformirala sanitetsku službu i njegu ranjenika i bolesnika. Zahvaljujući tome, smrtnost u britanskim poljskim bolnicama smanjena je sa 40 na 2 %. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre, a njezine učenice su otvorile škole takvog tipa diljem svijeta.

Florence Nightingale je rođena 12. svibnja 1820. godine u Firenci, a umrla je 13. kolovoza 1910. godine u Londonu.

Prema procjenama Hrvatske udruge medicinskih sestara i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara, u Hrvatskoj nedostaje oko 12 tisuća medicinskih sestara i tehničara. Ulaskom u EU, Hrvatsku svakodnevno napušta veliki broj ovog medicinskog osoblja, što otežava rad svima koji ovim jedinstvenim pozivom doprinose uspješnom funkcioniranju svakog medicinskog tima.

Na poticaj gđe Marije Orlić Šumić, glavne inicijatorice osnivanja pjevačkog zbora medicinskih sestara i tehničara, bivši predsjednik Sabora i akademik Željko Reiner je napisao stihove, a Toni Glowatzky skladao glazbu za Himnu sestrinstva.

Komentari